izdao ga mercedes

Policajka iz Vrgorca, parkiralište u Dugopolju i Dinamo: Je li pismo iz Maksimira zaustavilo istražitelje?

Akcija “Tebra”, kojom je uhićeno 20 osoba zbog preprodaje droge i premlaćivanja i paleži, u svojoj srži je dvije različite operacije, koje su povezane tek čelnom osobom, Tomislavom Sabljom.

Sabljo je vodio operaciju krijumčarenja marihuane iz Albanije preko Crne Gore i BiH, u Hrvatsku. U toj raboti je sudjelovala i policajka Antonela Govorko iz vrgoračkog kraja, koja nije samo olakšavala prijelaz preko granice kuririma, nego je i sama bila “mula”.

Drogu je na daljnji put, prema Zagrebu kao glavnom centru krajnje prodaje, predavala na Dugopolju.

Kako se neslužbeno saznaje, primopredaje su obavljane i na parkiralištima velikih prodajnih centara koji se ne nalaze sjeverno od samog Splita. Na ovaj način ekipa oko Sablje je, kako tvrde istražitelji, prošvercala čak oko 15 tona marihuane u dvije i pol godine, na čemu su zaradili oko 11 milijuna eura.

Zanimljivo je i kako su istražitelji došli do dokaza da se ovakvo što događa. Naime, već neko vrijeme prisluškivali su Tomislava Sablju, za kojeg se i u kriminalnim krugovima priča kako je oduvijek bio sklon pričama, hvaljenju, ali i druženju s poznatim osobama. Sve ga je to činilo sretnim. No, čak i on je pazio da na mobitel ne priča previše oko svoje ilegalne rabote.

Ono što ga je stajalo slobode je njegova pompoznost u izboru automobila i nesklonost da ga mijenja. Jer, policija je uspjela ishoditi nalog da prislušne uređaje strpaju u njegovo vozilo Mercedes S 63 AMG, koje nije mijenjao što pažljivi kriminalci znaju raditi, valjda je obožavatelj elitnog Mercedesovog modela. I ta činjenica da se radi o nabrijanoj njemačkoj jurilici ogromnih gabarita je pomogla i da se vozilo mnogo lakše uspije zamjetiti na nadzornim snimkama, ali i među svjedocima. Što je bio način na koji se u drugom djelu istrage saznavalo da se rade paleži i nadziru ljudi za premlaćivanja. Pa se tako kretanje Mercedesa moglo pamtiti putem GPS kojeg računalo vozila pamti.

U ovom djelu “rabota” sudjelovao je i Đorđe Vuletić, poznat i kao optuženik iz suđenja “Knežijcima”, koji je skupa sa Sabljom pratio Igora Kodžomana, bivšeg direktora Dinama. I kad se dođe do slučaja dvojice “Dinamovih” ljudi, slučaj je nekako najmaglovitiji.

Naime, za većinu zapaljenih vozila se već zna zašto su gorila, i to ide do banalnih stvari, pa je tako Sabljo sredio da izgori vozilo izbacivača iz cajkaškog kluba Sokol, koji ga je u jednoj prilici otjerao od tamo. Kod paleža Antolićevog vozila te nadzora Kodžomana za navodno premlaćivanje nema takvih banalnih razloga. Zapravo, službeno ih nema, kao niti potencijalnih naručitelja.

Treba kazati kako i u istražiteljskih krugovima nisu zadovoljni trenutnim rezultatom u tom dijelu istrage. Za palež Antolićevog vozila postoji tek krug indicija da Sabljo stoji iza toga, dok samo praćenje Kodžomana samo po sebi nije neki težak krimen.

Kako se Dinamo oglasio javno o nekim navodnim prijetnjama iz kriminalnih krugova, policija je morala samu istragu završiti i prije od planiranog, jer su svi postali oprezniji. Stoga im nije jasno zašto su ovo iz Dinama uopće napravili. Kao dvije teze drže ili da su željeli iskoristiti ovakvu situaciju za svoj marketing u borbi protiv svih kojima se ne sviđa njihovo polukriminalno vođenje kluba, ili čak i želja da zaustave istragu prije nego dođe do naručitelja, čime bi se možda pojasnilo i zašto su se uopće palila vozila i željelo namlatiti Kodžomana.

Ovako, bez naručitelja, ostaju samo nagađanja i besmislene izjave Krešimira Antolića, šefa sigurnosti Dinama, kojima pokušava aludirati da možda BBB stoje iza ove operacije. Ako je i od bivšeg visoko rangiranog policajca – svjedno je previše.

Komentiraj