komentar

Policijsko gubljenje u digitalno doba

Sve hijerarhijske instance predvođene ministrom Davorom Božinovićem ponavljaju posljednjih dana kako je policija obavila dobar posao u Splitu tijekom ubilačkog pohoda Filipa Zavadlava. I nekad bi im to prošlo, još prije 15-ak godina.

No, napredak digitalnih tehnologija doveo je do toga da doslovno svaki građanin zna da je ta policijska verzija priče u najmanju ruku nategnuta. Jer čitava je država imala gotovo uživo prijenos svih zbivanja u subotu poslijepodne, Hrvatska je zapravo prvi put svjedočila nečem sličnom. Niti sat vremena nakon prve pucnjave već se bio proširio video na kojem Zavadlav mirno šeće po Varošu noseći “kalašnjikov” za okvir, još i prije su se raširile slike samih ubijenih, a isti tren se doznavalo i kad bi policija na prilazima Marjanu privela kojeg slučajnog prolaznika. MUP-ove postrojbe još nisu niti znale da im je Zavadlav probio operativni krug kojim su počinitelja htjeli zadržati unutar Varoša i Marjana, a po internetu su se već dijelile snimke iz Borsalina, gdje je ubojica popio kavu prije negoli će nazvati policiju i predati se.

Prodavanje magle tako policiji neće više prolaziti u doba kad se sve može snimiti i javno pustiti ogromnom broju ljudi. Uz sve to, komunikacijski su izrazito loše odradili čitav slučaj, gotovo tri sata se nisu oglašavali, pogodujući tako stvaranju dodatne panike. Što svjedoči tome da očigledno nemaju protokole za ovakve situacije, a to nikako ne može biti dobro. Ironično je da je potez gradonačelnika, koji je prvi objavio da je ubojica uhićen, u svojoj srži bio dobar, jer je primiro Splićane. Problematično je što gradonačelnik to nije trebao znati i što je taj posao trebala obaviti policija.

Snage reda morat će se adaptirati na novo digitalno doba, u kojem nemaju luksuz sporijeg komuniciranja s javnosti. Ta su vremena prošla, a srž policijskog neshvaćanja i leži u tome da su načelnici i zapovjednici zapeli u tom dobu, prije interneta, i u doba kad se policiju, ne da nije moglo, nego nije smjelo propitkivati što i kako rade. Uostalom, ne tako davno, jedan mi je visoki policijski načelnik nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo MUP-a rekao “vidjet ćemo kako ćete sada pisati kad vam zatvorimo informacije”.Takav pomalo totalitaran stav će morati mijenjati, inače će jednog dana, ne tako daleko u budućnosti, u potpunosti imati građane protiv sebe.

I nije policiji lako na terenu raditi u ovo digitalno doba. Kola tolika količina informacija, od kojih su neke točne, a više ih je netočno, da bi trebali imati nekoliko desetaka analitičara samo da to uspiju isprocesuirati. Evo plastično pojašnjeno: novinarima Splitskog dnevnika niti sat vremena nakon pucnjave je dojavljeno da je ubojica Filip Zavadlav, a da su ubijeni Torlak, Paić i Boban. Ne iz policijskih krugova, nego od ljudi koji su bili po Varošu. Problem je što se uz ta četiri imena sa svih strana za još nekoliko osoba doznavalo da su ili ubojice ili ubijeni. Kakofonija informacija. I dok je Splitskom dnevniku bilo lagano, jednostavno smo do sigurne potvrde identiteta odlučili neobjavljivati naklapanja, policija je u tom kratkom vremenu morala provjeravati svaku od njih. Jasno, tako su jako brzo imali ime počinitelja, ali uz njega i još nekoliko u ovom slučaju nevinih koje je isto trebao provjeriti. Morat će uskoro na policijskoj akademiji pokrenuti kolegije koji bi pomagali njihovim ljudima da se snalaze u ovakvim stvarima.

Za zaključak, MUP se očigledno još uvijek nije snašao u digitalnom dobu. Policija će se morati adaptirati na doba kad medijske depeše od prije 30 godina više ne prolaze, i kad u realnom vremenu dobivaju masu informacija koje nekako moraju obraditi, iako su mnoge od njih zapravo krive. A ministri se trebaju prestati naslikavati i hvaliti, ignorirajući stvarnost.

Komentiraj