ozbiljna situacija

Požar u hidroelektrani u Dubrovniku: Uspostavljen krizni stožer, traga se za tri osobe!

Novo: Požar koji je izbio u Hidroelektrani (HE) Dubrovnik u mjestu Plat u četvrtak ujutro trebao bi ubrzo biti ugašen, a gusti dim više ne otežava potragu za trojicom djelatnika koja je u tijeku, rekao je Hini zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Stjepan Simović.

“Požar će biti ubrzo ugašen. Potraga još uvijek traje za trojicom djelatnika. Uspjeli smo ugasiti dim, sad idemo dalje, tu su sve vatrogasne postrojbe”, kazao je Simović.

Potvrdio je kako se prije požara dogodila eksplozija, no uzrok požara još uvijek nije poznat.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima, a izvan životne opasnosti su.

Iz dubrovačko-neretvanske policije kažu kako su dojavu o izbijanju požara u tunelima HE u Platu dobili oko 9,20 sati, no o uzrocima i posljedicama zasad ne mogu govoriti.

Upućene su sve žurne službe, a vatrogasci i hitna pomoć su još uvijek na terenu.

Ulicu koja vodi do hidroelektrane blokirala je policija kako bi službe mogle doći do mjesta događaja. Na samoj magistrali promet se normalno odvija uz regulaciju prometne policije, kažu u dubrovačko-neretvanskoj policiji.

Državni tajnik: Informacije o uzroku požara očekuju se uskoro

Državni tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg izjavio je novinarima nakon Vladine sjednice da još uvijek nemaju informacije što se točno dogodilo, ali očekuju ih uskoro.

“Postoje informacije da je uspostavljen krizni stožer HEP-a. Ljudi su sada na terenu, inspekcijske službe, Ministarstva zaštite okoliša. Vrlo skoro očekujemo nove informacije, kao i da se otkrije što je bio uzrok požara”, kazao je Šiljeg.

Dodao je kako je HE u Platu veoma važna za hidroenergetski sustav Hrvatske, pa je planirana njezina nadogradnja.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Na takvoj je poziciji da je idealna za proizvodnju električne energije, no sve te informacije koje nas zanimaju, uključujući i premijera, saznat ćemo vrlo skoro”, istaknuo je Šiljeg.

Iz HEP-a su priopćili da aktivno surađuju sa svim nadležnim službama, a uzrok požara utvrdit će se očevidom nakon završetka događaja.

“U ovom trenutku sve su aktivnosti usmjerene na dovršetak akcije gašenja požara i spašavanje radnika koji su se zatekli u opožarenom dijelu elektrane. Prioritet su zdravlje i životi radnika”, ističe HEP.

Ranije: Izbio je požar u Hidroelektrani Dubrovnik u mjestu Plat.

Jedna osoba je ozlijeđena, za tri se traga.

Na intervenciju su izašli vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

“Situacija je dosta gruba s obzirom na to da se radi o zaista velikom kompleksu, teško nam je probit se do izvora požara, no probijamo se. Vjerujem kako će se uskoro krenuti s gašenjem”, kazao je zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović za Dubrovački dnevnik.

“Na terenu su vatrogasci i naši djelatnici. Za sada samo mogu reći da smo oko 10.30 sati zaprimili dojavu od vatrogasaca o požaru u tunelima Hidroelektrane Plat. U tijeku je gašenje požara. Nemam više informacija i još se ne zna što je uzrok požara”, kazala je za Vijesti.hr glasnogovornica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić.

Komentiraj