policija poziva na oprez

Predstavila se kao medicinska sestra, ponudila ženi masažu, a onda je pokrala

Jučer oko 14.00 sati u Splitu nepoznata ženska osoba je prevarila 92-godišnju ženu kojoj se predstavila kao medicinska sestra i ponudila uslugu masaže koju je oštećena prihvatila i pustila je u svoj stan.

Kada je nepoznata otišla 92-godišnjakinja je utvrdila da joj nedostaje veći iznos novca. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Podsjećamo kako su starije osobe nerijetko žrtve ovakvih kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla života dob, nemoć, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnja.

Radi se o prijevarama koje čine osobe koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, dozvoljavaju nepoznatim osobama ulazak u kuću i postaju žrtve prijevara. Unatoč obavljenim uhićenjima počinitelja takvih kaznenih djela, uvijek postoji mogućnost pojavljivanja novih osoba s namjerom počinjenja prijevare na štetu starijih osoba. U cilju sprječavanja takvih događaja, policija  građanima savjetuje slijedeće:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje predmeta po “povoljnim” cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku
  • kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži
  • zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
  • odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

“Nadalje, podsjećamo kako Odjel prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske od 2012. godine kontinuirano provodi projekt ‘Sigurnost starijih osoba’ koji ima za jačanje svijesti starijih osoba o opasnostima koje im prijete, senzibilizacija javnosti za problematiku prijevara i drskih krađa na štetu osoba starije životne dobi kao i smanjenje takvih kaznenih djela. U domovima za starije osobe kao i u udrugama održavaju se predavanja s ciljem informiranja o tome što se događa i savjetima o samozaštitnom ponašanju prilikom čega se podijeli prigodan informativni i savjetodavni letak. Na ovaj način unaprijeđena je kriminalistička prevencija otkrivanja počinitelja. Do sada je u ovim edukativnim predavanjima u domovima za starije sudjelovalo najmanje 500 osoba starije životne dobi”, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Komentiraj