na dočeku nove godine

Presuda za silovanje u Podstrani: Vlastitu djevojku tukao, gušio krunicom i silovao, sud ga je osudio na dvije godine zatvora

Na dvije godine zatvora osuđen je 20-godišnjak iz Splita koji je pijan maltretirao i silovao svoju 17-godišnju djevojku na dočeku Nove godine u apartmanu u Podstrani.

Presuda je objavljena na Županijskom sudu u Splitu, a radi se o jedinstvenoj kazni zatvora u koju mu je uračunato i što je djevojci prijetio više puta prije i nakon nasilja nad njom te što je demolirao sobu u apartmanu.

Optuženi je na objavu doveden iz zatvora na splitskim Bilicama gdje se nalazi u istražnom zatvoru od siječnja ove godine, a sudsko vijeće ga je nakon presude produljilo zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše Slobodna Dalmacija.

Na dočeku Nove godine u apartmanu su bili optužen, njegova maloljetna djevojka te još tri muške i jedna ženska osoba. Optužnica navodi da je zatražio je od svoje maloljetne djevojke da odu u zasebnu sobu, što je ona odbila.

Nakon toga joj je zaprijetio da je izbosti i na silu je podigao i ugurao uz sobu te je uz prijetnje bacio na krevet. Djevojka je pobjegla u drugu sobu, on je otišao za njom i nastavio s prijetnjama i fizičkim nasiljem. Udario je po licu, bacio na krevet i na silu je razodijevao. Maloljetnica se uz vrištanje opirala, a 20-godišnjak je gušio lančićem i krunicom uz brojne uvrede. Zatim je gurnuo o zid, udario nogom u lice i šakom u rebra, navodi optužnica.

Kada su njegovi prijatelji napustili apartman zaključao je ulazna vrata i uz fizičko nasilje svladao njen otpor i bacio je na kauč. Udario je šakom po glavi i razbio joj usnu. Kad se otrijeznio i kada mu se ona ponovno izričito usprotivila tražeći od njega da je pusti, silovao je, stoji u optužnici.

Tijekom večeri je također pijan bacao čaše, pepeljare i druge predmete kojima je razbio ekran televizora, stakla na balkonskim vratima, komodu, ladicu kozmetičkog stola, kantu za smeće i više keramičkih pločica. Tvrtku koja je vlasnika apartmana oštetio je za 10.484 kuna, navodi optužnica.

Teretio se i da je od kolovoza prošle do 3. siječnja ove godine više puta maloljetnoj djevojci govorio joj da će je ubiti, izbosti nožem, hvatao je za vrat i gušio te joj slao poruke prijetećeg sadržaja. Kad mu se žrtva požalila na tjelesne ozljede koje je od njega zadobila tijekom dočeka Nove godine, ponovo joj je prijetio. Slao joj je izrazito brutalne poruke u kojima je prijetio i fizičkim nasiljem nad članovima obitelji: “Materi ću ti kidati jezik”, “Oči ću ti iščupati ćaći”, “Bratu ću ti noge polomit”. Osim toga prijetio je i da je joj doći u školu, razbiti joj glavu i istući je ispred svih.

Za silovanje je dobio godinu dana, za razbijanje po apartmanu četiri mjeseca, a za prijetnje deset mjeseci zatvora. Nakon toga mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od dvije godine. Mora platiti štetu tvrtki koja je vlasnik apartmana, ali je oslobođen plaćanja troškova postupka pošto je nezaposlen i bez imovine. Kako se radi o mlađem punoljetniku, sudilo mu je vijeće za mladež Županijskog suda u Splitu. Tijekom suđenja je utvrđeno i kako je zbog utjecaja alkohola bio smanjeno ubrojiv, piše Slobodna Dalmacija.

Komentiraj