"određene su im mjere opreza"

Sud se oglasio u vezi s puštanjem mladića koji su silovali maloljetnicu da se brane sa slobode: “Tenzije se nepotrebno dižu”

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković komentirao je danas slučaj u kojem je sudac pustio na slobodu petoricu mladića koji su prijavljeni da su više od godinu dana, nekoliko puta, grupno silovali maloljetnicu.

Privedena su petorica mlađih punoljetnika zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela iz oblasti seksualnih delikata.

“Nakon što ih je ispitao, sudac ih je pustio uz mjere opreza. Zaključio je da opasnosti od ponavljanja kaznenih djela nema. Zaključio je da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i žrtvu, ali je istražni zatvor zamijenio s mjerama opreza. One se sastoje od zabrane približavanja žrtvi, komuniciranja sa žrtvom i javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno”, objasnio je Visković, pišu Vijesti.hr.

Smatrao je da su mjere sasvim dovoljne da se spriječi opasnost za žrtvu”, kazao je Visković na pitanje zašto je sudac pustio mladiće da se brane sa slobode. Rekao je da je petorica mladića prijavljena, dok dvojica samo spomenuti u kaznenoj prijavi, a još nisu niti ispitani niti prijavljeni. Dodao je da su mladići prijavljeni za silovanje maloljetne osobe i bludne radnje.

Mladići iz Zadra punih godinu dana silovali maloljetnicu, snimali su je i ucjenjivali: Je li moguće da su pušteni da se brane sa slobode?

Na konstataciju da je javnost reagirala burno na ovu odluku, Visković je kazao da se percepcija javnosti stvara “bombastičnim napisi u novinama”. “Na ovakav način se tenzije često nepotrebno dižu, a u ovom slučaju ne mogu govoriti o detaljima”, kazao je Visković za Vijesti.hr.

Komentiraj