akcija "pješak"

Sutra policija hvata pješake u prekršaju: Ako imate običaj pretrčavat na crveno ili van pješačkog, nemojte da vas iznenade “čestitkom”

Splitska policija najavila je akciju u prometu pod nazivom “Pješak”.

Tako će u četvrtak (12. rujna) od 8 do 12 sati provoditi akciju na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a sankcionirat će se prekršaji počinjeni od strane pješaka, ali i oni koje vozači počine na njihovu štetu.

Ne treba ni spominjati da je nova školska godina već počela, a samim time na cestama je veći broj djece.

“Vozači, vodite računa o tome da su pješaci najranjivija skupina sudionika u prometu i poštujte prednost prolaska”, apeliraju iz splitske policije.

Važno je stalno ponavljati da u prometu treba uvijek biti na oprezu, dovoljna je tek sekunda da se dogodi zlo. Tako je  na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske od 1. siječnja do 27. kolovoza 2019. godine evidentirano 17 prometnih nesreća sa  smrtnim stradavanjem, dok je  u istom periodu  2018. godine evidentirana 21 prometna nesreća sa smrtnom posljedicom.

Što se tiče područja samog grada Splita, u istom razdoblju ove godine evidentirane su 4 prometne nesreće sa smrtnim stradavanjem, dok je u istom periodu 2018. godine evidentirano njih 5.

Kada su u pitanju pješaci, ove godine (u spomenutom razdoblju) život su izgubila tri pješaka (od toga 2 na području grada Splita), dok je godinu ranije zabilježena veća brojka- 5 pješaka, od toga jedan na području Split.

Najčešći uzrok prometnih nesreća sa smrtnim stradavanjem je brzina koji se u prometnim nesrećama javlja samostalno ili  uz druge uzroke i pogreške (crveno svjetlo, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja u slijedu, nepoštivanje prednosti prolaska, alkohol i dr.).

U cilju preveniranja  prometnih  nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija nastavlja s  poduzimanjem  pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, što sve dovodi do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

 

Komentiraj