napali ga dok je mijenjao gumu na automobilu

U napadu u Zagrebu teško ozlijeđen veteran Četvrte gardijske brigade.

Od zagrebačke policije smo dobili samo informaciju da su sinoć oko 21 sat na području Susedgrada na Zagrebačkoj aveniji, nepoznati maskirani počinitelji upotrebom zasad neutvrđenog predmeta napali 48-godišnjaka i 41-godišnjaka koji su na ulici mijenjali gumu na vozilu. Liječnička pomoć je 48-godišnjaku pružena u KB Sveti Duh gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.

Potvrdili su nam da je kriminalističko istraživanje u tijeku i da dok ono traje ne mogu odavati ikakve detalje istrage.

Razgovarali smo s napadnutim Splićaninom (podaci poznati redakciji), ispričao nam je što se dogodilo iz prve ruke.

„Kad smo krenuli iz Zagreba, nakon večere, shvatili da nam je jedna guma u defektu. Kad smo izašli, shvatili smo da je guma zarezana sa strane. Nismo imali ključ za skinuti gumu, pa nam je priskočio u pomoć vozač automobila zagrebačkih oznaka.

Dok sam skidao gumu, klečeći na podu, čuo sam viku i osjetio udarac, shvatio sam da me tuče masa ljudi. Dalje nisam siguran što se dogodilo.“

Saznali smo mi. Uz našeg sugovornika, kojemu je gležanj slomljen tvrdim predmetom, pa je završio na operaciji u jednoj zagrebačkoj bolnici, a ozlijeđen je i Zagrepčanin koji im je posudio ključ za skidanje gume.

Kako je riječ o navijaču Hajduka, pitali smo ga ima li ovaj događaj veze s utakmicom u Velikoj Gorici, a on nam kaže da je on to popodne bio na utakmici, i to na zapadnoj tribini, ali da se ovo dogodilo satima kasnije, nakon što je bio u Zagrebu na večeri, te da nije imao nikakva navijačka obilježja. Jedino što ga je moglo „odati“, pretpostavlja, bile su splitske tablice na automobilu.

Teško će biti ovaj incident odvojiti od navijačke netrpeljivosti, jer ovakav napad miriše na huligane koji se, nažalost povezuju s navijačkim skupinama, ali činjenica jest da je napadnut sredovječni čovjek, ratni veteran, više puta ranjavan, o čemu nije htio pričati, jer to je najmanje važno za ovaj događaj, kaže.

Ovaj događaj nikako ne treba dovoditi u vezu sa zakonom o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji nema veze s ovim događajem, dapače.

Ovo ima veze s prihvatljivošću nasilja u našoj zemlji, nasilja kojeg toleriraju i gotovo pa promoviraju mnogi od samog vrha politike pa nadalje.

Jer ovakve stvari će se događati, ma koliko represije nametnuli normalnim navijačima koji samo žele gledati nogomet, a kojih je preko 99%.

Ovo se moglo dogoditi bilo kome, kao što se upravo i dogodilo, a to se neće spriječiti jačanjem represije prema navijačima, već edukacijom oko nasilja, odgajanjem tih mladih ljudi u tolerantnom i građanskom duhu, duhu modernih, ako baš hoćemo – kršćanskih vrijednosti.

Vole se naši nasilnici dičiti vjerskim i nacionalnim osjećajima, ali netko bi ih trebao naučiti da je svako nasilje potpuno suprotno kršćanskom nauku, a domoljublje nema baš nikakve veze s mržnjom prema ikome.

Svaka mržnja i svako nasilje rađa samo više mržnje i više nasilja, a onda više nisu sigurni ni hrvatski ratni veterani u glavnom gradu Hrvatske.

Komentiraj