oštetio grad

Uskok širi istragu protiv Baldasara, prostor oko Turističke palače dao ugostiteljima ispod cijene?

Uskok je proširio istragu protiv Baldasara.

Istraga je proširena i na njegovih troje suradnika, a sumnjiči ih se da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Oni su, navodno, protivno Odluci Gradskog vijeća i bez mišljenja nadležne Komisije napravili prijedloge ugovora kojim Grad Split društvima na vrijeme od tri godine daje u zakup javnu površinu oko Turističke palače s pravom prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup.

Ugovor im je trebao dati pravo prvenstva produljenja ugovora i davanja u podzakup, uz popust od 20 posto za jednokratnu uplatu. Pored toga je bivši gradonačelnik tražio i da se dopusti postavljanje šanka ispred Turističke palače.

Iako su znali da je to nelegalno, Baldasarovi suradnici su društvima na vrijeme od tri godine dali u zakup 13,88 kvadrata javne gradske površine za potrebe agencijskih djelatnosti i 342,38 kvadrata javnog gradskog zemljišta oko Turističke palače za potrebe ugostiteljskih objekata i postavljanje vanjskog ugostiteljskog šanka bez naknade.

Na ovaj način je bivši gradonačelnik omogućio svojim suradnicima pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi, čime je Grad Split tijekom trajanja sklopljenih ugovora godišnje ukupno oštećen za najmanje 87.682,00 kune.

Istraga oko parkirnih mjesta

Uskok je još u lipnju prošle godine na temelju policijske prijave pokrenuo istragu protiv Baldasara, ali i drugih šest osoba među kojima i bivšeg splitskog gradonačelnika Miroslava Buličića.

Baldasar je tada osumnjičen da je zajedno s pročelnikom splitskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo i  voditeljem Odsjeka za komunalne poslove, na traženje osnivača jedne tvrtke, ovlaštene osobe za njeno zastupanje i voditelja hotela u njenom vlasništvu, hotelu omogućio povoljnije korištenje rezerviranih parkirališnih mjesta, čime je grad oštećen za 463 tisuće kuna.

Kako bi realizirani plan osumnjičeni pročelnik i voditelj su nakon dogovora s Baldasarom “koristeći prometne projekte privremene regulacije prometa, društvu izdavali prometne suglasnosti za rješavanje parkirališta hotela”.

Baldasar im je potom, navodno, nalagao da sačine zaključke i ugovore u kojima neće navesti sva rezervirana parkirališna mjesta za koja su znali da ih za potrebe hotela koristi trgovačko društvo, izvijestio je Uskok ne navodeći imena osumnjičenih.

Plaćanjem tih radova grad je navodno oštećen za najmanje 28.000 kuna.

Komentiraj