zatražio da otkažu rezervaciju

Zadraninu koji je odbio primiti gay par prijeti i do 3 godine zatvora

Radiolog iz Sao Paola Fabiano Vallim htio je 2018. godine sa svojim suprugom ljetovati na Jadranu. Odlučio je preko Bookinga rezervirati smještaj u Zadru, a iznajmljivač Tomislav Gospić mu je tada poslao šokantan homofobni odgovor rekavši kako “ne primaju gejeve”.

Policija je u međuvremenu istražila slučaj i prijavila Gospića, a danas stiže vijest da je DORH podigao optužnicu protiv 66-godišnjeg iznajmljivača apartmana i to zbog povrede ravnopravnosti, zbog čega iznajmljivaču prijete i do tri godine zatvora, piše Index.

“Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 66-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela protiv ljudskih prava i temeljnih sloboda povredom ravnopravnosti iz čl. 125. st. 1. Kaznenog zakona”, javljaju iz DORH-a.

Obrazložili su kako se okrivljenika tereti da je “5. kolovoza 2018. kao vlasnik apartmana u Zadru, nakon što je prethodno brazilski državljanin preko mrežne stranice namijenjene rezervaciji smještaja (aplikacija), rezervirao za sebe i svog supruga smještaj u njegovom apartmanu u Zadru; počinio navedeno kazneno djelo iako svjestan da je drugim osobama zabranjeno uskratiti uslugu smještaja zbog drugačijeg spolnog opredjeljenja”.

Dodaju kako ga se tereti da je, kad mu je oštećenik preko aplikacije predočio da traži dupli krevet za gay par, preko iste aplikacije odgovorio oštećeniku da je odbijen i da on ne uzima homoseksualce u apartman te da otkaže svoju rezervaciju, čime je povrijedio pravo oštećenika na dostupnost smještaja pod jednakim uvjetima kao drugim građanima.

Vallim je tada progovorio o ovom incidentu.

“Planirali smo svoj godišnji odmor i ove godine željeli posjetiti Portugal, Hrvatsku i Grčku. U Hrvatskoj smo željeli posjetiti Dubrovnik, Split i Zadar”, rekao je tada Vallim za Index. Njemu i suprugu su se svidjeli apartmani Identity u Zadru, koji su na Booking.comu bili odlično ocijenjeni, te je Vallim tamo odlučio rezervirati smještaj za sebe i svog supruga, naglasivši da žele sobu s bračnim krevetom.

“Na moje iznenađenje, kada sam rezervirao smještaj, odgovorio mi je iznajmljivač Tomislav Gospić i odbio nas ugostiti”, ispričao nam je tada Vallim. “Odbijeni ste. Ne primamo gejeve. Otkažite svoju rezervaciju”, kratko je brazilskom turistu napisao Gospić.

“Buljio sam u laptop i nisam mogao vjerovati u ono što čitam. Bio je to homofobni napad riječima. Osjetila se agresivnost u tim riječima”, rekao nam je Vallim i dodao kako mu je drago što u Hrvatskoj ima ljudi kojima smeta takva homofobna diskriminacija. Napomenuo je da je zajedno sa svojim suprugom, koji je također liječnik, u vezi devet godina i da tako nešto još nikad kao turisti nisu doživjeli. Vallim je tada rekao da je potresen ovakvim tretmanom.

Vallim se odlučio požaliti servisu Booking.com koji je raskinuo suradnju s Gospićem.

Komentiraj