zavladala panika

Alarm u elitnom splitskom kvartu: Preminuli stanar imao legionarsku bolest, bakterije “plivaju” u cijevima

U dvije stambeno-poslovne zgrade kompleksa “Lazarica 2”, smještene zapadno od KBC-a na splitskim Firulama, u vodi se pojavila bakterija legionela.

Tu informaciju dojavili su Slobodnoj Dalmaciji uznemireni stanari tih objekata s ukupno 65 stanova, kojima su u ulazima postavljene obavijesti da im u vodovodnim cijevima “pliva” legionela i da zbog toga ne smiju piti vodu. Obavijesti su postavljene u ulazima obiju zgrada “donje Lazarice” u Spinčićevoj ulici.

Kako su stanovnici “bijelih zgrada” preko puta najveće dalmatinske bolnice uopće spoznali da im se u vodovodnim cijevima pojavila opasna bakterija? Slučajno.

“Moram reći da mi iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo nismo postavili te obavijesti po predvorjima zgrada, već je to vrlo vjerojatno uradio netko od stanara. Kako se otkrilo postojanje legionele na toj lokaciji? Prije otprilike mjesec dana preminuo je jedan od stanovnika tih zgrada. Kako se pokazalo, čovjek je preminuo od posljedica srčanog udara, ali su njegovi nalazi utvrdili i da je bolovao od upale pluća koju je uzrokovala bakterija legionela”, potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju dr. Vesna Barišić, epidemiologinja s “Higijenskog”.

Taj događaj je, potpuno očekivano, uzbunio stanare “donje Lazarice” i alarmirao djelatnike županijske javnozdravstvene institucije da se moraju obaviti uzorkovanja vode iz internog opskrbnog sustava spomenutih objekata.

“Napravili smo sva uzorkovanja koja su bila potrebna u ovoj situaciji. Posljednje je obavljeno 27. rujna i sada čekamo odgovore iz zagrebačkog Referentnog centra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inače, moram reći, a sve u svrhu smanjivanja moguće ‘histerije’ u javnosti, da je bakterija legionela normalan stanovnik vode. Čovjek, odnosno konzument vode nikada se ne zarazi legionelom kada pije vodu u kojoj je prisutna spomenuta bakterija, nego se zarazi udisanjem aerosola, odnosno njezinim rasprskavanjem, jer je tada povećano prisustvo legionele”, naglasila je dr. Barišić.

S “Higijenskog” su kontaktirali i Nardija Nardellija, predstavnika koji zastupa većinu stanara obiju zgrada na Firulama u kojima se pojavila legionela, a on je u sve ulaze postavio obavijesti o pojavi legionele u vodoopskrbnom sustavu.

“S obzirom na nalaz vode koji smo dobili, konzultirali smo i zatražili mišljenje i iz Referentnog centra HZJZ-a u Zagrebu i čekamo njihov odgovor. To je standardna procedura koju uvijek ispoštujemo kada se, bilo u hladnoj ili toploj vodi pronađe veća količina legionele”, dodala je Barišić.

Komentiraj