uz prvi dan škole

Andro Krstulović Opara: Izgradnja škole na Kili jedino rješenje preopterećenosti škola na rubnim dijelovima grada

U Splitu je ove godine upisano 40 prvašića više nego prošle godine, a iako ta brojka unosi optimizam, činjenica je i da čak 5 splitskih škola još uvijek radi u tri smjene zbog preopterećenosti učenicima. Uglavnom su to prigradske škole gdje se u posljednjih desetak godina doselio veliki broj mladih obitelji.

Jedna od njih je i OŠ Mejaši u kojoj je danas svečano obilježen početak nove školske godine za prvašiće, ali je i otvoren novi aneks škole s kojim su dobili tri nove učionice. To im neće biti dovoljno da nastavu započnu održavati u tri smjene, ali im je bilo nužno da ove godine upišu sve potrebne učenike, jer upravo je ovoj školi upisano čak 40 prvaša.

„Nadogradnjom smo dobili tri učionice dva kabineta i radionicu za kućnog majstora. Kao smo mi škola koja je po broju učenika najveća u gradu, ove godine imamo 911 učenika i upisali smo pet prvih razreda sa 125 prvaša, bez ovog aneksa mi uopće ne bi mogli sve ove učenike ni prihvatiti”, kaže ravnateljica O.Š. Mejaši Josipa Banić i dodaje kako je nužna izgradnja nove osnovne škole na Kili kako bi se rasteretio rad škole na Mejašima.

„Nama pripadaju sva ta djeca jer je to naše upisno područje, Kila, Karepovac, Mostine.”

GALERIJA Gradonačelnik s učenicima OŠ Mejaši

U gradu Splitu kažu kako su svjesni problema, te je u planu da u sljedećih deset godina u Splitu sve škole rade u jednoj smjeni.

„Do sredine studenog trebala bi biti završena škola Pujanke, ona će prijeći u dvosmjenski rad. Tu su još dvije škole, Mertojak i Split 3 koje će po inerciji dogodine prijeći u dvosmjenski rad, dograđuje se i škola Kamen- Šine, radovi su započeli i trebali bi biti završeni dogodine na jesen i tada će i ona započeti rad u dvije smjene, te će na kraju ostati samo škola Mejaši, a za to nam je potrebno izgraditi školu Kila”, kaže nam gradski pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić.

Prošli tjedan upravo u toj svrsi održani su u gradu Splitu sastanci s predstavnicima ministarstva znanosti i obrazovanja i delegacijom Svjetske banke.

„Znate da ministarstvo ima plan u sljedećih deset godina sve škole staviti u jedno smjenski rad. Kako bi se to postiglo u Splitu većinu škola će trebati samo nadograditi , povećanjem broja škola s produženim boravkom pasti će pritisak na pojedine škole , time će se učenici ravnomjerno rasporediti, a izgradnjom škole Kila i još ponekom u rubnim dijelovima, bit će moguće ostvariti plan da u deset godina sve škole rade u jednoj smjeni”, kaže Omazić i dodaje kako se pokušava udahnuti život i školama u centru grada koje su do sada pokazale značajno manji broj upisane djece.

„Škola Dobri je imala problem malog broja učenika, ali uvođenjem cjelodnevnog boravka ova škola se obnovila, vratila su se minimalno dva razredna odjeljenja. Osnovna škola Spinut također drži isti broj učenika i razlog je također produženi boravak koji smo ove godine uveli u još tri škole Lučac, Brda i Blatine- Škrape. Ta mjera daje povoljan vjetar u leđa da zadržimo broj učenika duže u centru grada“, kaže pročelnik za javne djelatnosti.

Da je izgradnja nove osnovne škole na Kili jedino rješenje preopterećenosti škola na rubnim dijelovima grada smatra i gradonačelnik Andro Krstulović Opara, te dodaje kako bi se uskoro moglo krenuti i u realizaciju ovog projekta:

„Upravo završavamo školu na Pujankama koja bi trebala rasteretiti OŠ Mejaši , krenuli smo sa školom Kamen –Šine i sve radimo da se ukinu tri smjene. Kilu rješavam i siguran sam da ćemo za šest mjeseci imati konkretne i jasne informacije, kao što smo najavili Kamen Šine, sada najavljujem Kilu”, kaže splitski gradonačelnik.

Komentiraj