prepucavanje na sjednici

Banovina “slučajno” produžila radno vrijeme kioska, sad ne žele ispraviti grešku

Ništa od izmjene amandmana prema kojem su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici umjesto ugostiteljskim objektima i kafićima radno vrijeme smanjili kioscima i prodavačima kokica.

Amandman se ni tijekom današnjeg nastavka sjednice nije ispravio. Tako će ugostiteljski objekti i dalje raditi do 1 sat po staroj odluci, a odluka o radu do ponoć i do 2 sata vikendom odnosit će se samo na kioske.

Vijećnici su realno produžili radno vrijeme kioscima koji do sada nisu mogli raditi do dugo u noć.

Ante Čikotić iz MOST-a rekao je kako je jasno da nema volje među vijećnicima da se ispravi tehnička pogreška u amandmanu odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Splita.

Gradski vijećnici greškom promijenili radno vrijeme kioska umjesto kafića i restorana

“Žao mi je što se prije nismo našli jer je već protekao dobar dio sezone, a svjedoci smo buke koja ozbiljno narušava kvalitetu života , kako stanara tako i gostiju. Razgovarajući s predstavnicima političkih klubova shvati sam da ne postoji politička volja da se ova tehnička greška ispravi, a pregledavajući snimke očito je kako je i sam gradonačelnik bio svjestan te pogreške. Žao mi je što od početka nismo bili iskreni. Mi smo sada u situaciji kada imamo trend pada turizma i broja noćenja i umjesto da mijenjamo trend i smanjujemo buku na štekatima i na taj način mijenjamo strukturu gostiju, mi s ovom odlukom nastavljamo privlačiti one turiste kojima je buka sastavni dio njihovog života. Svi znamo kakva je to vrsta gostiju”, rekao je Čikotić i povukao amandman.

HDZ-ovac Tomislav Prljević kaže kako vladajući nisu sudjelovali u formulaciji amandmana i niti su ga pisali, već je to bio materijal koji su napisali i pripremili MOST-ovi vijećnici, a vladajući su to samo prihvatili.

“Usvojili smo s punom vjerom da znate o čemu pričate, da ste svjesni što tražite i u niti jednom trenutku nismo sumnjali da ste napravili grešku i da niste možda dobro razumjeli temu. To je isključivo vaš osobni ili profesionalni problem. Mi u tome nismo sudjelovali i nije korektno da nas prozivate”, kaže Prljević i dodaje kako su svjesni greške i da amandman nije trebao ići u tom pravcu, ali odluka je da donesena i jedino što se može napraviti je donijeti novu odluku na jednoj od budućih sjednica.

“Kolega Tomislave malo ste šaljivi, mi dobro znamo o čemu smo razgovarali na sjednici i o čemu smo pričali. Uistinu, kolega je pogriješio vi ste to vidjeli, ja na primjer nisam, a u duhu kolegijalnih odnosa trebali ste reagirati, pa i odbiti takav amandmani usvojiti pravu točku i pravi stavak, koji je zamislio kolega. Ali niste, vi ste mudro šutali, hihotali se, a zezli smo vas i to je u redu, a ako ste sada uspostavili takva pravila očekujte da ćemo se mi s druge strane ponašati isto. Kad dođete u obrnutu situaciju nemojte se žaliti”, poručio je Jakov Prkić iz Pametnog.

Goran Kotur iz SDP-a kaže kako se oko ove točke postigao prije sjednice politički dogovor koji se trebao poštivati.

“Bez obzira na tehničku omašku ako se u ovoj vijećnici ne poštuju politički dogovori to dovodi u pitanje, kada nazovete, a uglavnom vladajući zovu kada im zapne, da se nađu predstavnici klubova. Ako ćemo jedni drugima uklizavat na ovakvim temama, onda se postavlja pitanje kako ćemo funkcionirati u ovom Gradskom vijeću. Zato bi upozorio vladajuće da ne rade ovo na ovaj način.”

Čikotić je dodao kako politika i način na koji se promišlja politika nije dobra jer ne uvažava potrebe građana. Ispričao se zbog tehničke pogreške oko amandmana, a na kraju je pitao vladajuće da li su se i oni spremni izvinuti za sve ono što su napravili u posljednjih dvadeset godina.

Komentiraj