"mnogo problema"

Banovina želi iseliti GK Grad, predstavnici kotara ogorčeni: “Od nas očekuju da održavamo iluziju o nastavku života u jezgri!”

Da li Grad Split zna da postoji gradski kotar Grad?

Pitanje je to koje postavljaju predstavnici ovog kotara koji bezuspješno već godinu i osam mjeseci traže od Grada Splita da im dodjeli prostore u kojima bi im bio omogućen normalan rad.

Za sada su podstanari Službe za staru gradsku jezgru u Bernardinovoj ulici, jedine dislocirane službe gradske Uprave. U uređenje prostora su do sada uložili 80 tisuća kuna, pa se pitaju je li klakše prebaciti dvije djelatnice Službe u nove prostore nego šest tisuća stanara koji žive u ovom kotaru?

Ovo je jedini gradski kotar koji nema svoj prostor. Jedini koji ima svoju kancelariju je tajnik kotara koji je službena osoba i na plaći grada, a koji rješava tek administrativno- tehničke probleme kotara, što je mali segment ukupnog rada kotara.

Brojka od šest tisuća stanovnika na prostoru gradskog kotara Grad je okvirna jer na upit gradskim službama o točnim podacima za kotar još uvijek nisu dobili niti informacije o broju stanara, niti broju predškolaca, umirovljenika, o broju automobila kojima raspolažu stari ovog kotara kako bi se riješilo parkiranje, a adrese koje im je dostavila gradska Uprava, a koje bi trebale biti dio njihovog kotara značajno se razlikuju od stvarnog stanja na terenu.

“Neki kotarevi imaju tolike prostore da ih iznajmljuju plesnim i sportskim klubovima, jer ne znaju što će s tolikim prostorom, a mi nemamo gdje pozvati građane, kako bi radili na komunikaciji s njima. Već šest mjeseci ima da je postavljen novi saziv kotarskog vijeća i da pokušavamo s Gradom Splitom riješiti ovu problematiku. Kontaktirali smo sve relevantne službe Grada, dok nismo napokon došli do gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. On nam je rekao kako će Odsjek za staru gradsku jezgru ostati u ovom prostoru, a da će se za nas potražiti novi prostor. Dali su nam spisak gradskih prostora u koji bi mogli useliti, a koji su u derutnom stanju za koje je gradonačelnik obećao da će ih oni srediti, tek kada smo izašli u medije nude nam prostore, neke čak i atraktivne, od kojih su neki čak i rezervirani, što je nečuveno”, kaže Žarko Matijević predsjednik Vijeća GK Grad.

Istaknuo je kako je nakon imenovanja održao sastanak s gradonačelnikom koji im je rekao da mu ne dolaze s problemima, nego s rješenjima, što su oni objeručke prihvatili, ali se pitaju kako do rješenja doći, ako nemaju prostor u kojem mogu normalno raditi.

“Problem je očito u komunikaciji jer sve podatke koje sam zatražio od Grada Splita, da bi mogli započeti s radom nisam ih dobio, osim službenog spiska adresa koje su dio ovog kotara. Njih smo dobili tek na posredovanje jednog gradskog vijećnika, koji je taj zahtjev ponovio kao svoj na gradskom vijeću. Kada smo ga dobili ustanovili smo jednu malu razliku u adresama koje se pojavljuju na biračkom spisku i one koje smo dobili kao adrese kotara. Zanimljivo, zar ne?
I sutra kada budu neki izbori ne znam tko će platiti buletu, ali mislim da je to dobar povod da se to raščisti”, kaže Matijević i dodaje da grad od njih očekuje da rješavaju za njih probleme za koje nisu niti kvalificirani, da im određujemo mjesta za zelene otoke, za video nadzor, a ne znamo ni tko se njime bavi ni zašto, niti tko će čuvati nas građane od zlouporaba takvog sustava.

Gradski proračun povećan je za 23 posto, a decentralizirana sredstva za gradske kotare su pala za 23 posto, pa se pitaju po kojoj se to logici dogodilo.

Gradski kotar Grad dobio je za ovu godinu 128 tisuća kuna iz tih sredstava, a problema je i previše na ovom dijelu grada.

“Imamo velikih problema, od koji je najveći onaj komunalnog reda ili bolje rečeno nereda, koji najbolnije osjeća ona šačica stanara koji ovdje žive, a ne razumijemo zašto. Rubni dijelovi grada za svoje komunalne probleme dobiju više novca nego mi, a od nas se očekuje da održavamo iluziju o nastavku života u staroj gradskoj jezgri, pri čemu nitko ne vodi računa o tome da nam cigle padaju po glavi, da nam se urušavaju fasade, da zapinjemo nosom za zračne vodove kojih ima više nego u svim hidroelektranama hrvatske, a da ne spominjemo da vas može u svakom trenutku zgaziti karet koji se ponaša kao lokalni šerif i jurca po gradu bez registarske tablice i bez straha da će ga netko kazniti.
Da ne spominjemo i vlasnike štekata koji rade svoj nered, pa građevinske firme koje imaju licencu za rad u staroj gradskoj jezgri, a ovo što rade ni na što ne liči”- kaže Matijević i dodaje da ne misli kako će se sa svim problemima uspjeti uhvatiti u koštac, ali normalni prostor za rad bi im omogućio da barem pokušaju.

Zatražili su da budu članovi Povjerenstva koji je trebalo prikupljati prijedloge za nadogradnju Odluke o komunalnom redu grada Splita, a koja bi se trebala izglasati sredinom godine.

Nikada nisu dobili poziv na niti jednu sjednicu iako im je nominalno udovoljeno da budu članovi Povjerenstva.

Komentiraj