za dva tjedna

Banovina pronašla način kako prisiliti autobuse da koriste “kolodvor” na Kopilici

Još malo i kreće posebna prometna regulacija u centru Splita. Navodno će to dovesti do rasterećenja centra grada koji je iz godine u godinu sve više zakrčen. Posljedica je to činjenice da smo iz tranzicijskog grada postali turistički.

I zaista, prijašnjih godina Zvonimirovom su se vozila kretala brzinom puža, i tako je u vrijeme sezone bilo u gotovo svako doba dana. Ako ste slučajno išli Zvonimirovom, a cilj vam je bio dočepati se trajekta, bolje vam je bilo ići pješke, išlo je to puno brže.

Iz Grada su najavili rasterećenje centra, i lakši život stanarima tog istog centra. Živi bili pa vidjeli! U svakom slučaju, još dva tjedna dijele nas do tog famoznog dana kada će na snagu stupiti nova prometna regulacija.

Dakle, od 9. lipnja uvodi se jednosmjerno prometovanje u Gradskoj luci, počinje s radom Glavni željeznički kolodvor u Kopilici, tamo će se obavljati ukrcaj i iskrcaj putnika koji će zatim za 11 kuna moći putovati i javnim gradskim prijevozom (autobusima koji voze u prvoj zoni) i Gradskom željeznicom Kopilica – Trajektna luka. U Kopilici se otvara parkiralište za autobuse s 48 mjesta, a dnevna karta koštat će 120 kuna (isto onoliko koliko je koštao parking na Dračevcu).

Ukrcaj i iskrcaj putnika na terminalima kod Turističke palače ograničen je na 15 minuta, ali neće biti jeftin. Onaj tko želi dovesti svojim autobusom turiste na Rivu za to će morati platiti 800 kuna (400 za iskrcaj, isto toliko za ukrcaj). Do sada se iskrcaj plaćao 50 kuna.

“Organizacijom Glavnog željezničkog kolodvora u Kopilici i uvođenjem gradske željeznice u službi javnog gradskog prijevoza očekuje se smanjenje pritiska vozila, naročito turističkih autobusa na uže središte grada, a putnicima se omogućava dolazak u središte željeznicom za samo četiri minute i to jedinstvenom kartom koja vrijedi za željeznicu i autobus sat vremena. Gradski vlakovi na relaciji Kopilica – Gradska luka i obratno prometovat će svakih 20 minuta”, stoji u dopisu odaslanom turističkim agencijama, a koje potpisuje zamjenik gradonačelnika Nino Vela.

Istaknuto je također da se novine uvode kako bi “dolazak turista na odredište bio što ugodniji, kako ne bi gubili vrijeme za odmor na čekanje u kolonama, ali i da bi domicilno stanovništvo manje osjećalo pritisak turističkih tokova”.

Zaista izgleda kao da se ljude želi prisiliti da prekrcavaju putnike iz autobusa u gradski vlak ne bi li projekt privremenog kolodvora zaživio. 800 kuna nije malo i vjerojatno će većina prijevoznika odlučiti da im se ne isplati ulaziti u centar grada i plaćati 800 kuna za iskrcaj/ukrcaj putnika. Onako će ih iskrcati u Kopilici, putnici će platiti svaki po 11 kuna da bi krenuli do centra grada. Nadamo se samo da će im trebati zaista četiri minute do tamo.

Komentiraj