računanje na abakusu

Kako biste se vi snašli s abakusom? Šestero splitskih mališana osvojilo je zlatnu medalju na natjecanju svjetske razine

Djeca i treneri Brainobrain-a iz čak 14 zemalja zagrijala su moždane vijuge na internacionalnom Brainobrain festivalu čiji je domaćin ove godine grad Zagreb.
U športskoj dvorani “Dubrava” u Zagrebu je u subotu, 25. ožujka 2017., održano drugo međunarodno natjecanje Brainobrainfest 2017., kojeg su došla podržati djeca i treneri iz čak 14 zemalja.
Na natjecanju je sudjelovalo i 23 djece iz Splita u dobi od 5 do 13 godina, od kojih je čak osmero osvojilo pehare za izniman uspjeh.
Cijelonoćno putovanje i uzbuđenje nije pokolebalo splitsku dječicu da pokažu zavidno znanje računanja na abakusu. Šestero splitskih mališana osvojilo je zlatnu, a osmero srebrnu medalju kao nagradu za sudjelovanje na natjecanju svjetske razine. Rad i trud nije prošao nezapaženo. Djecu su na natjecanju pratili njihovi ponosni roditelji, kao i trenerice Dijana Petrić i Matea Karačić te voditeljica Marina Hajdić, koje su također nagrađene za trud.

 

Činjenica da je ove godine grad Zagreb izabran za domaćina natjecanja, svjedoči o sve većoj popularnosti programa u Hrvatskoj, kao i o iznimnoj talentiranosti i upornosti hrvatske djece i njihovih požrtvovnih trenera. Natjecanju su prisustvovali i sami osnivači Brainobrain programa te direktorica Brainobrain Europa gđa Klaudia Ehmer Vorgić.
Brainobrain je inovativni program u kojem se uz pomoć drevnog azijskog računala – abakusa te uz uporabu metode neurolingvističkog programiranja, razvijaju intelektualne i životne sposobnosti i vještine djece. Program su osmislila braća Arulmaniyan Subramaniyan i Anand Subramaniam iz Indije.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u studenom 2016. godine izdalo suglasnost za provođenje Brainobrain programa u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, uz prethodni dogovor s ravnateljima pojedinih ustanova. Pozitivno stručno mišljenje doneseno je na temelju činjenice “da se radi o vrlo korisnom programu koji u djece potiče koncentraciju, brzinu, točnost, vizualizaciju, samopoštovanje, kreativnost te brojne druge sposobnosti”.
Komentiraj