DEMOKRACIJA NA STRANAČKI NAČIN

BITKA IZMEĐU PARIĆA I KOTURA Splitski SDP-ovci se šalabahterima spremaju za sutrašnju Konvenciju

U subotu se održava Konvencija splitskog SDP-a na kojoj će se izabrati tijela stranke.

Međutim kakav bi to bio unutarstranački proces da nema stanovitih šalabahtera ili barem riječi o njima? Iako su se SDP-ovci dugo godina ponosili svojim kritičkim promišljanjem i uvjeravali javnost da je to stranka u kojoj postoji pluralizam ideja i slobodoumno djelovanje, čini se da to ipak nije tako. Iz godine u godinu u javnost izlaze šalabahteri koji delegatima na SDP-ovoj izbornoj konvenciji uglavnom služe kao “podsjetnik” prilikom zaokruživanja imena određenih kandidata. Takve šalabahtere dijele predvodnici stranačkih frakcija, a koji za konačan cilj postavljaju izbor i okruživanje što lojalnijim suradnicima.

Naime, splitski SDP je očigledno ostao duboko podijeljena organizacija unatoč tome što je novi predsjednik Darko Parić pozvao na zajedništvo i smirivanje tenzija.  Na Bačvicama postoji nekoliko struja. Prije svega postoje dva suprostavljena stožera; jedan je Parićev kojeg čine uglavnom članovi koji su se onomad na unutarstranačkim izborima odlučili podržati Zorana Milanovića na čelu najveće lijeve stranke. Ne treba zanemariti činjenicu da je velika većina njegovih sadašnjih suradnika svojevremno bezuvjetno podržavala Baldasara, a kojeg se sada odriču.

Na čelu drugog tabora je Goran Kotur koji je nedavno tijesno izgubio utrku (protukandidat mu je bio upravo Parić op.a) za predsjednika lokalne organizacije, ostvarivši pritom 45% osvojenih glasova. Članovi okupljeni oko Kotura predstavljaju struju koja je prije pola godine odlučno poduprla Zlatka Komadinu. Među njima ima onih koji još uvijek blagonaklono gledaju prema Baldasaru i priželjkivaju njegov povratak u stranku.

“Nemam pojma o čemu se radi. Upravo ja sam nedavno organizirao javno predstavljanje svih kandidata i govorio o tome kako su šalabahteri štetni za demokraciju. Svi znaju da sam ja prije nego sam postao predsjednik splitskog SDP-a bio povjerenik te da sam mogao zlorabiti svoje ovlasti i de facto sam sebi osigurati pobjedu učlanjivanjem ljudi za koje sam siguran da će mi dati glas. To nisam napravio, a kao dokaz tome je moja tijesna i niti malo laka pobjeda. Mogu samo poručiti da ovo ide na dušu onome tko je napravio. Socijaldemokratska partija ne može ići naprijed dok se ne rasteretimo ovkavih štetnih stvari. Mislim da je riječ o klasičnom podmetanju pa se nemam namjeru previše angažirati po ovom pitanju”, rekao nam je Parić u telefonskom razgovoru dok se taman vraćao u Split sa konstituirajuće sjednice Sabora.

Kontaktirali smo i Kotura koji je svoju izjavu poslao e-mailom:

“Na dosadašnjim konvancijama SDP-a Split nisam bio na šalabahterima. Svejedno sam izabran u rukovodstvo Gradske organizacije, i bio sam među vodećima po broju glasova. Tako ću se ponašati i ubuduće. S šalabahterom koji spominjete nemam nikakve veze. Mislim da je to uradak jednog malicioznog pojedinca koji je od ranije poznat po takvim podmetanjima, i koji na žalost ne želi dobro socijaldemokraciji i SDP-u”.

Splitski dnevnik neslužbeno doznaje da Parić za buduću suradnju u splitskom SDP-u računa na Branka Grčića, Aidu Batarelo, Milana Blaževskog, Stivena Vladislavića, Vinka Bajrovića i mlade snage kao što su Dragan Tomić, Miran Podržaj, Damir Barbir i Marijo Brešković.

Upravo se njihova imena nalaze na šalabahterima koji su pristigli na naš redakcijski e-mail. Parić bi se dakle trebao okružiti ljudima koji su svojevremeno bili lojalni Zoranu Milanoviću.

S druge strane u javnosti se pojavio i šalabahter na kojem Goran Kotur sugerira “svojim” ljudima koga da sutra zaokruže. Tako se na šalabahteru jasno vidi da se spominju sljedeća imena: Ante Cvitković, Veljan Radojković, Josip Milat, Bojan Kralj, Aleksandar Carevski, Marin Jurjević, Neven Kačić Bartulović…

Sudeći prema ovakvim trendovima ne treba zanemariti mogućnost novog raskola među splitskim socijaldemokratima. Tu se misli prije svega na unutarstrančake izbore na nacionalnoj razini gdje su glavni kandidati Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Davor Bernardić i Tonino Picula. Bernardić i Picula su godinama predstavljali glavnu oporbu Milanoviću, dok su mu Miljenić i Ostojić bili najbliži suradnici od povjerenja.

Kotur je već obznanio da će podržati Bernardića i da samo u njegovoj pobjedi vidi spas socijaldemokracije i stranke u cjelini. Parićev odabir tek trebamo pričekati, ali za pretpostaviti je da će njegov kandidat biti jedan od dvojca Miljenić-Ostojić.

Podsjetimo, sutra s početkom u 10.00 sati splitski SDP-ovci na XV. Izbornoj Konvenciji koja će se održati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, biraju Predsjedništvo, potpredsjednike i Gradski odbor stranke.

 

Komentiraj