čeka se odluka

Centar grada kao kombinacija Kine i Tajlanda: Riva će i ove godine izgledati kao adrenalinski park i sve je po pravilima

Štandovi uz more i rikše i ove godine obilježit će razglednicu grada Splita.

Komunalni nered očito će nas i ove godine prisiliti da se provlačimo kroz kolone turista koji se uz samu obalu Rive bore za najam broda do Trogira ili Čiova, ali ćemo držati glavu u torbi izbjegavajući rikše koje niti kulturalno niti povijesno ne odgovaraju turističkoj vizuri grada.

Koliko od njih krši odluku o komunalnom redu, nitko, jer svi imaju dozvole, a zašto baš na ovoj lokaciji, jer im se odmah do banka vezuju i brodovi.

Tko će razumjeti politički um, važno je da se kune od najma slijevaju u gradsku blagajnu, a to što nam grad izgleda kao ruglo manje je važno.

GALERIJA: Rikše i štandovi uz more "luduju" po Rivi

Odluka o komunalnom redu, koja je trebala doći na stolove gradskih vijećnika još u rujnu prošle godine, pošteno kasni, iako je Radna skupina završila prijedlog Odluke koja je trebala proći ozbiljno javno savjetovanje.

Na klupe gradskih vijećnika trebala se naći do ljeta, ali od toga još nema ništa. Ljeto je pred vratima, Odluke ni na vidiku.

“Novim izmjenama odluke bolje se regulira i definira Stara gradska jezgra, a Institut javne površine mijenja se u javnu namjenu koja je dosta šira i daje komunalnom redarstvu veće ovlasti za djelovanje. Uvjeti i načini dodjeljivanja te površine u zakup do sada se regulirao Odlukom o zakupu, a sada će se donositi odlukom o komunalnom redu”, rekao nam je glavni čovjek splitskog HDZ-a Petar Škorić.

Dodaje da se s odlukom ne kasni, jer je Zakon o komunalnom gospodarstvu stupio na snagu 4. kolovoza prošle godine, a rok za usklađivanje je godinu dana od njegovog stupanja na snagu.

Do tada će nam se Kinezi u centru grada osjećati kao da su došli doma, a riva koja je pješačka zona nastavit će biti adrenalinski park za turističke potrebe. Nad štandovima za iznajmljivanje brodova razviti će se brojni raznobojni suncobrani koji podsjećaju na Karibe, gomile turista i njihovih vodiča s bocama u zraku zakloniti će nam pogled na palaču, pa će se i domaći ljudi moći u centru osjećati kao na odmoru na nekoj dalekoj destinaciji, na primjer Tajlandu.

Ma možda je i bolje da se zidine ne vide, jer rupe od tendi i reklama, kao i bankomati nikako ne daju dojam očuvanja 1700 godina stare baštine, a o mirisima u samom centru grada koji turistima služe kao javni WC ne treba ni pričati.

Komunalne redare koji bi novom odlukom mogli zatražiti dokumente od fizičkih i pravnih osoba što do sada nisu mogli, nema ni za lijek, a strankinje u kupaćim kostimima koje se sunčaju u centru grada i polugoli mladići koji se kupaju u Rivi, tek su dobra scenografija neredu koji izbija iz svakog ugla.

Komentiraj