Splitski cvit

Četiri Splićanke na čelnim pozicijama poručuju mladim ženama – da se može napredovati

Već sedmu godinu zaredom održava se manifestacija Splitski cvit koju je pokrenula udruga Naš kvart na čelu sa Milenom Mratinić. A već četiri godine se u sklopu te manifestacije, samo koji dan prije proglašenja dobitnice priznanja Splitski cvit, organizira večer posvećena ženama.

Tema koja je odabrana ove godine ima naziv “One su glavne… Možemo”. U Staroj gradskoj vijećnici sinoć je održano druženje s četiri žene iz Splita koje se nalaze na važnim funkcijama. Riječ je o Marini Boko, predsjednici Općinskog suda Split, prof. dr. Maji Fredotović, dekanici EFST, Vesni Ivić Šimetin,  direktorici HUP-a Split i  Adeli Visković, predsjednici Udruge inženjera Split.

“Kroz tu temu želimo široj javnost, posebno mladim ženama, predstaviti one žene koje obnašaju čelne funkcije bilo u ustanovama, udrugama ili tvrtkama. Želimo pokazati da žene svojim sposobnostima, znanjem i vrijednostima mogu i jesu na čelnim funkcijama,” pojasnila je prije koji dan organizatorica događanja Milena Mratinić.

Četiri žene podijelile su neka svoja životna iskustva sa brojnim posjetiteljima, te komentirale razne životne situacije, kao i probleme s kojima se susreću samo zato što su žene.

Tako su ispričale kako su se one našle na čelnim pozicijama ili u zanimanjima koja su često rezervirana za muškarce. Adela Visković završila je građevinu, što je često rezervirano upravo za muškarce. Marina Boko našla se na čelu Općinskoga suda u Splitu iako su govorili da “nije podobna” jer je na sudu počela kao zapisničarka. Maja Fredotović je dekanica, kako je sama kazala nije razmišljala o tome da će se jednog dana naći na toj poziciji, prijavila se, prošla i kako je rekla- krenula radit. Vesna Ivić Šimetin dolazi iz realnog sektora i, kako je kazala, često su pozicije na čelu državnih tvrtki- rezervirane za muškarce.

Jedan od problema s kojima se žene danas često susreću je taj da ih se na razgovoru za posao pita- planiraju li na porodiljni. Tako se često događa da žene danas sve više odgađaju postati majke, zbog ugovora za posao, karijere ili dok im se jednostavno stvari ne poslože kako treba.

“Poručila bih mladima da se ne boje izgubit godinu na fakultetu da bi iskoristili rodiljni dopust, da bi postale majke, bolje je da to učine dok su mlade jer je majka priroda predvidjela da se to odradi u mlađoj dobi, da poslije ne bi bilo kasno”, poručila je mladim ženama Marina Boko.

Sve skupa su poručile mladim ženama da se može uspjeti, iako smo daleko od 21. stoljeća što se položaja žena u društvu tiče. Teško im je ostvariti karijeru jer im nisu omogućeni svi popratni sadržaji (vrtići, škole) koji bi im uvelike olakšali životni put koji su odabrale. Ali, sve se može!

Bio je to uvod u još jednu dodjelu priznanja koja nas očekuje za svega dva dana. Splitski cvit dodjeljuje se svake godine upravo na Dan žena, a ove godine svečana dodjela bit će održana u Muzeju Grada Splita.

Komentiraj