sa sjednice

“Cilj je ostvaren, gužvu smo prebacili u Trajektnu luku i omogućili funkcioniranje ulica”: Gradonačelnik istaknuo da je izrazito zadovoljan svojim radom u prvoj polovini ove godine

Kolodvor u Kopilici, sanacija Marjana, kartica Moj zlatni Split, stipendije studentima, pomoć učenicima i studentima s invaliditetom, predškolska i školska infrastruktura, tek su dio stvari koje je splitski gradonačelnik nabrojao pred gradskim vijećnicima predstavljajući im izvješće o svom radu u prvoj polovini ove godine.

“Kada gledamo kronološki započinjemo s projektom Masterplana, koji bi trebao regenerirati našu urbanu zonu, posebno Istočnu obalu, te Kopilicu, a radi se i Masterplan Studija za ova dva područja koju upravo završavamo sa konzultantima, a 22 komentara koja su prošla kroz javno savjetovanje u sastavni dio našeg posla”, rekao je gradonačelnik, te prešao na područje za koje ga se najviše proziva u javnosti, Kopilicu.

“Pokrenuli smo cijeli niz aktivnosti među kojima je i aktiviranje splitske željeznice o kojoj se puno pričalo i koju su građani nazvali metroom. Ona će metro postati tek kada se spojimo sa zračnom lukom, ovo je tek prvi korak u našoj nakani da spojimo Zračnu luku s Trajektnom lukom. Ove godine, pa do kraja kolovoza splitska je zračna luka dosegla broj od 3,3 milijuna putnika, a Trajektna luka je lani ostvarila 5,5 milijuna putnika s time da udio kruzerskih gostiju koji se vrtio oko 374 tisuće putnika postaje nebitan. Zbog svega toga smo krenuli u ovaj nezahvalan, ali veoma važan proces”, rekao je gradonačelnik, te nastavio.

“Hrvatske željeznice po drugi puta su uspješno ovih dana raspisali natječaj za izlazak na Trgu bratske zajednice. Isto tako smo u postupku i dovršetku za dobivanje građevinskih dozvola stanice u Dujmovači, širini, Sv.Kaju čime se povezuje to važno područje u jedan željeznički projekt. S time se naslonila i nova prometna regulacija u gradskoj luci, koja je nakon prošlogodišnjeg pokusa napravljena u suradnji s Prometnim fakultetom. Cilj je ostvaren, mi smo središte gužve tijekom osam vikenda koje mediji nazivaju kolapsom, premjestili u gradsku luku i omogućili funkcioniranje gradskih ulica, ali i dostupnost bolnicama.”

Konačno rješenje će se postići onog trenutka kada se državna cesta spoji s državnim područjem kojim upravljaju Hrvatske željeznice i Lučka uprava i to je fizički spoj koji mora biti spojen ili usjekom ili tunelom Toć, naglašava splitski gradonačelnik.

“Hrvatske ceste su se obvezale i vjerujem da su u tijeku pripreme raspisivanja natječaja za potrebnu dokumentaciju za taj važni spoj.”

Sanacija Marjana još jedan je od projekata kojim se pohvalio gradonačelnik, ističući kako je u veljači proglašena izravna opasnost od nastanka elementarne nepogode na Marjanu. Stožer Civilne zaštite donio je Operativno-dinamički plan suzbijanja potkornjaka čime se odlučno krenulo u rješavanje kritičnog stanja nastalog tijekom desetljetnog zanemarivanje. Prva i najbolnija faza, što su preliminarna izvješća od nadzora, a koji bi uskoro trebali stići i rekla su da je uklanjanje bolesnih stabala dovršeno.

“Paralelno s time smo s Hrvatskim šumarskim institutom sklopili sporazum o znanstveno-istraživačkoj stručnoj suradnji na području zaštite i razvoja Park šume Marjan, koja će sasvim sigurno po završetku njihovog akcijskog plana, a već su napravili prvi posao, a to je snimanje dronom, oni jamče početak druge faze sanacije koja će krenuti kada stručnjaci odluče i to tijekom ove jeseni”, kaže Krstulović Opara.

Odluke o socijalnoj skrbi znatno su detaljnije definirale socijalne usluge i prava stanovnika grada Splita s ciljem kvalitetnije brige za najpotrebitije. Tu su osim kartice Moj zlatni Split i stipendije za učenike i studente s invaliditetom koji ostvaruju potpore od 600 do 800 kuna. Ujedno i udomitelji ostvaruju prava i sufinanciranje u iznosu od 2000 kuna, pohvalio se gradonačelnik.

Tu je još i sportska infrastruktura s 14 obnovljenih i uređenih dječjih i školskih igrališta u što je uloženo 5 milijuna kuna, a u kulturi to je Hrvatski dom u Tončićevoj vrijedan 22 milijuna kuna, ali i višenamjenska dvorana na Trgu Hrvatske Bratske zajednice vrijedna 3 milijuna kuna, te obnovljen Foayer u HNK Split.

Među projektima s kojima se u prvih šest mjeseci ove godine vrijedi pohvaliti je i naselje Korešnica sa 600 stanova za branitelje, koji će ipak realizirati ministarstvo, a ne grad. Naravno tu je i zgrada 4 Palme i Hospicij Matošić, ali i zgrada za branitelje sa 17 stanova na Žnjanu.

Našle su se tu i javne garaže koje nisu niti započele s gradnjom, ali i gradnja i uređenje vrtića među kojima je i nadogradnja i uređenje vrtića Ružmarin vrijednog 12 milijuna kuna, ali i uređenje vrtića na Kili.

Komentiraj