Viadukt bi mogao izgubiti ugovor

Čiovski most neće biti gotov do 2018.?

Sve je izglednije kako čiovski most neće biti gotov do lipnja ove godine. O svemu su se oglasili priopćenjem iz Hrvatskih cesta

“Dana 15.03.2017. od strane izvođača radova tvrtke Viadukt zaprimljen je novi prijedlog dinamičkog plana izgradnje strateškog projekta mosta Čiovo s pristupnim cestama sa predloženim novim završetkom radova do datuma 27.2.2018. godine”, priopćila je Tamara Pajić iz Hrvatskih cesta.
Podsjetimo, početkom 12. mjeseca 2016., tvrtka Viadukt Hrvatskim cestama i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću dala je jamstvo da će do 15. lipnja 2017. godine dovršiti most kopno-otok Čiovo.
Kako kažu iz Hrvatskih cesta, predloženi plan je neprihvatljiv:
“Inicijalni i predloženi plan napravljen je prema trenutno raspoloživim resursima izvođača radova, stanju radova i tehnološkim ograničenjima, te je naručitelju radova Hrvatskim cestama u ovom trenutku isti i neprihvatljiv.
Navedena neprihvatljivost prvenstveno se odnosi na nepovjerenje Investitora prema Izvođaču, uzrokovan nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova i nalazi. Nepridržavanje rokova  od strane izvođača radova utjecalo se na trenutnu javnu negativnu konotaciju projekta, istog projekta koji je sa svojim početkom bio prihvaćen pozitivnim oduševljenjem i sa velikim iščekivanjem.”
Unatoč stavu o neprihvatljivosti novog dinamičkog plana, Hrvatske ceste zajedno sa resornim ministarstvom tijekom idućeg tjedna sagledat će sve aspekte i moguće konstrukcije razrješenja ove novonastale situacije, a isključivo u interesu i pozitivnom ishodu ovog strateškog projekta. Naglašavaju kako raskid ugovora sa izvođačem radova nije isključen.
“U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je  provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, a na način da se odlukom donese isključivo ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku”, priopćili su iz Hrvatskih cesta.
Napominju kako financiranje iz EU fondova nije upitno, budući da je za projekt predviđeno faziranje koje je u skladu sa pravilima Europske unije.
Inače, vrijednost izgradnje mosta kopno-otok Čiovo, čija je gradnja počela u veljači 2015., nešto je veća od 207,9 milijuna kuna, od čega će se 85 posto ili do 176,7 milijuna kuna sufinancirati iz EU fondova. Uz uvjet da se poštuju rokovi.

Komentiraj