Tko će čistiti?

Čistačice na aerodromu bez plaće: Tvrtka bivšeg momka Vanje Mamić kasni s plaćom i doprinosima

Devedesetak radnica International outsourcing service (IOS), tvrtke koja se bavi poslovima čišćenja, ne dolazi više na svoj posao na Zračnu luku Split zbog neisplate plaća.

Radnice tvrde kako im je poslodavac dužan više plaća, dok je u obraćanju medijima tvrtka ustvrdila ako se radi samo o jednoj plaći. Za sada se ne zna jesu li radnice prijavile poslodavce za neisplatu plaće, kazneno djelo iz članka 132. Kaznenog zakona. Zanimljivo je primijetiti kako je, kada se pogleda financijsko izvješće iz 2018. godine, ova tvrtka i lani imala problema s uplatom svih potrebnih poreznih davanja i doprinosa na plaće. Naime, na dan 31. prosinca 2018. godine bili su uplatili tek nešto više od 50 posto svih potrebnih poreznih davanja i doprinosa na plaće.

Kako je nekolicina radnica nastavila dolaziti na posao, u Zračnoj luci za sada nije vidljivo previše nečistoće. No, pitanje je koliko će to biti moguće održavati, pogotovo kad se kroz koji dan otvori novi veći terminal. Inače poslovno izuzetno uspješna splitska zračna luka mogla bi se usred sezone boriti s nečistoćom na aerodromu.

Iz ovog poduzeća su pojasnili da oni svoje obveze prema IOS servisiraju u dogovorenim rokovima.

IOS je inače puno spektakularniji naziv tvrtke iz Mlina pored Dubrovnika, koja se prije zvala Dubrovačke uslužne djelatnosti (DUD). Prije par godina su promijenili ime, koje sad djeluje mnogo uzbudljivije. Na čelu poduzeća inače je Stijepo Car, dubrovački poduzetnik sa službeno zagrebačkom adresom, a koji je javnosti do sada bio poznat neko vrijeme tek kao momak Vanje Mamić, bivše supruge Zorana Mamića, novog/starog sportskog direktora Dinama. Jedna od razvedenih žena iz obitelji Mamić s deset godina mlađim Stijepom bila je, prema natpisima u žutim i celebrity medijima, oko dvije godine u vezi.

Komentiraj