Jeste li ga probali?

Cjelodnevno predstavljanje poljičkog soparnika danas na Prokurativama

U sklopu Dana kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije u utorak je na splitskim Prokurativama cjelodnevno predstavljanje poljičkog soparnika koji je dio zaštićene nematerijalne baštine Republike Hrvatske, a nositelj je i oznake zaštićenoga zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji.

Poljički soparnik, ili kako ga se naziva pita od blitve, proizvodi se u omiškom zaleđu, na području Poljica, po kojima je i dobio ime.

“Trenutačno je 12 registriranih proizvođača poljičkog soparnika koji imaju certifikat, dozvolu za tu djelatnost”, rekla je Željka Šarić iz Obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Šarić koje se, kako je istaknula, bavi isključivo proizvodnjom poljičkog soparnika.

Ona je na Prokurativama pokazala kako se pravi poljički soparnik, koji se peče na kominu.

“Pečenje na kominu, koji je dobro užaren, traje deset do petnaest minuta, a za vatru se obično koristi lozovina i grabovina. Kad se ispeče soparnik, to jest tijesto u kojem je blitva, premaže se miješanim uljem i češnjakom”, objasnila je Šarić okupljenim Splićanima koji danas mogu kušati poljički soparnik na Prokurativama.

Organizator današnjeg događaja je koordinatorica projekta “Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije” Ivanka Luetić-Boban.

“Ovim javnim predstavljanjem poljičkog soparnika želimo građanima približiti i bolje ih upoznati s našom ukusnom kulinarskom baštinom koja pobuđuje zanimanje i izvan granica domovine. Tako smo nedavno imali 70-ak gostiju iz Europe koji su u Dalmatinskoj zagori boravili nekoliko dana i bili oduševljeni soparnikom i našom tradicijskom hranom i pićima”, rekla je Luetić-Boban.

Istaknula je da poljički soparnik nosi međunarodno priznatu oznaku kvalitete “Regionalna kulinarska baština” (Regional Culinary Heritage), mreže koja okuplja 45 regija iz 15 europskih zemalja. Podsjetila je da je taj projekt nastao u Švedskoj i Danskoj kako bi se poljoprivreda oživjela tako da se poljoprivredni proizvodi nađu na jelovniku, a poljički soparnik postao je njegov dio.

Dodala je da je soparnik nedavno predstavljen i u Europskom parlamentu u Bruxellesu kao dio hrvatske kulinarske baštine.

Komentiraj