konferencija na fesbu

“Darovita djeca važna su za našu budućnost”: Na FESB-u održana konferencija “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima”

Darovita djeca važna su za našu budućnost, poruka je i zaključak 2. Međunarodne konferencije “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima” koja je završena u subotu, a u protekla tri dana na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje okupila je 480 sudionika među kojima i veleposlanika države Izrael u Hrvatskoj Ilana Mora.

Predstavnica Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ana Majić je prilikom zatvaranja konferencije rekla da su im ciljevi bili unaprijediti znanja o razvojnim osobitostima darovite djece i njihovim emocionalnim, te socijalnim potrebama, prepoznati obrazovne potrebe i djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške kao i kvalitetne obrazovne programe te usporediti primjere dobre prakse u Izraelu i Hrvatskoj.

“Mislim da smo ciljeve poprilično ispunili. Zaključak je da nam je društvo u fazi upoznavanja sa darovitošću ali još uvijek nismo svi zajedno svjesni koliko su darovita djeca važna za našu budućnost. Svi smo shvatili da su daroviti učenici djeca s posebnim potrebama i da trebamo nadogradnju postojećeg sustava da im omogućimo potpuni razvoj kako bi ostvarili sve svoje potencijale”, kazala je Majić.

Dodala je da su shvatili kako sadašnji sustav nema odgovor na pitanje: “Darovito je – što ću s njim?”.

Da je trodnevna konferencija o darovitoj djeci bila važna i korisna ustvrdio je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić podsjetivši da im je temeljna ideja i cilj širiti pozitivno-društvenu svijest o potrebi identifikacije darovitosti u našem obrazovnom sustavu, kao i uključivanje svih onih koji pridonose radu s darovitima u jedan lanac darovitosti.

“Svjesni smo naše društvene uloge i položaja u obrazovnom sustavu, ali smo isto tako svjesni da postoje neke stvari koje mi ne možemo niti je prirodno da ih znamo rješavati zbog čega smo zatražili pomoć od Nacionalnog centra za vrednovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje, a pružamo ruku i drugima. Nismo tu da bismo kritizirali, ali od svih u lancu odgovornosti tražimo da se svi zajedno preispitujemo jesmo li učinili sve, jesmo li napravili dovoljno i možemo li napraviti više”, kazao je Đonlić.

Centar izvrsnosti kreće s novim programima

Najavio je da Centar izvrsnosti kreće dalje sa svojim novim programima, u pripremi su Centar za humanistiku, kao i Centar koji će razvijati poduzetničke kompetencije kod učenika, a dodao je da je u ovom trenutku kroz mentorstva i rad u Centru više od 130 nastavnika i drugih stručnjaka u obrazovnom sustavu.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz realnog sektora, odgojno-obrazovni djelatnici, donositelji odluka i inozemni stručnjaci, a pratili su je učitelji i nastavnici predmetne nastave u matematici, biologiji, kemiji, fizici, informatici, tehničkoj kulturi kao i ostalim nastavnicima STEM područja, te stručni suradnici, odnosno psiholozi i naposljetku ravnatelji osnovnih i srednjih škola.

Održalo se ukupno 19 predavanja, devet radionica i dva panela. Istaknuti su primjeri postignuća talentiranih i darovitih pojedinaca u Hrvatskoj, razgovaralo se o oblicima odgojno-obrazovne podrške darovitima te o izazovima u budućnosti. U radu konferencije je sudjelovao i veleposlanik Mor koji je poručio da je posebno malim zemljama, kao što su Hrvatska i Izrael, iznimno bitno ulaganje u ljude.

Organizator konferencije je Splitsko-dalmatinska županija i njihov Centar izvrsnosti u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje, Veleposlanstvom države Izrael i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Komentiraj