"postoje procedure"

Direktor Čistoće: “Inspekcija dokazala da se na Karepovcu nije odlagao opasni otpad”

Na Karepovcu postoje procedure, one su dovoljne, ali one se ne poštuju, međutim otklon je bio, a sada se sve radi da se procedure poštuju, kaže direktor Čistoće Lukša Regjo odgovarajući na raspravu vijećnika tijekom tematske sjednice Gradskog vijeća.

“U medijima je navođeno da se na Karepovac dovozio opasni azbestni otpad, ali prema rješenju o provođenju istrage USKOK-a i Državnog odvjetništva, on se ne spominje, a odmah nakon privođenja 26. srpnja na odlagalište je došla Inspekcija zaštite okoliša i u svom rješenju nema nikakvog navoda o odlaganju opasnog otpada. Kako je taj podatak izašao u medije i od koga, to ne znam”, kaže Regjo.

Što se tiče količina otpada koji pristižu na Karepovac, direktor Čistoće potvrđuje kako se one nisu umanjile, ali i dodaje kako dodatne, primljene količine otpada nisu prelazile preko vage te nisu ni evidentirane.

“Količine su i dalje normalne, a ono što je dolazilo ekstra, te ne možemo znati o kolikom količinama se radi”, kaže direktor čistoće, a vijećnik SDP-a Goran Kotur dodaje kako je ovo još jedan dokaz da su materijali bili pripremljeni neke stvari bi već unaprijed bile jasne pa se o njima ne bi gubilo vrijeme raspravljajući, ali i da se javnost ne bi bespotrebno uznemiravala.

“Da smo dobili nalaz inspekcije zaštite okoliša znali bi nešto više o tome, ali mi smo informacije dobili iz medija, a ne znamo od koga su oni dobili informacije. Ono što je problematično je da se mjere ispitivanja o tome da li je došlo do odlaganja opasnih materijala svode se isključivo na područje rada pravosudnih organa, a smatramo da to nije dovoljno s obzirom na težinu problema. Jedno je što je našla inspekcija i proslijedila pravosudnim tijelima, a jedno je razina kaznene odgovornosti. Pitanje da li se nešto odlagalo ili nije, može se istražiti i na druge načine. Ne znam koje su bile metode rada inspekcije, možda su dovoljne, ali nisam siguran da jesu i mislim da je Čistoća i sama to trebala ispitati”, kaže Kotur i dodaje kako se s izvješćem inspekcije već odavno trebalo upoznati Gradsko vijeće i javnost.

Njegov stranački kolega Markić dodaje kako bi bilo dobro da je na sjednici bio netko iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ali je i citirao priopćenje sa stranica Državnog odvjetništva RH na kojem stoji da su četvorica zaposlenika Čistoće od svojih kolega zatražili novčanu naknadu za ulazak u odlagalište i za odlaganje građevinskog, opasnog azbestnog otpada, te komunalnog otpada bez evidentiranja.

“Dakle ništa mediji nisu donijeli proizvoljno, a ni mi već se radi o službenom rješenju i priopćenju Državnog odvjetništva”, poručio je Markić.

Po proceduri odlaganje opasnog otpada nije moguće odgovara direktor Čistoće. Naime sukladno dovezenom otpadu on se usklađuje s pratećim listom, vrši se vizualni pregled kako na ulasku, tako i prilikom odlaganja.

“Zloupotreba je uvijek moguća, ali po proceduri nije, jer bilo što da se primijeti odlaganje se zaustavlja, zove se Inspekcija i prisili se onoga tko je otpad doveo da ga ponovno ukrca i odvede sa odlagališta”, kaže Regji te dodaje kako su i sami pročitali izvješće sa stranica Državnog odvjetništva, ali i dodaje kako u rješenju o provođenju istrage nije navedeno odlaganje opasnog otpada.

Komentiraj