novac ide u dobre ruke

Donatorska večer: “Trio fantasticus” sinoć kuhao za djecu

Sinoć je održana humanitarna večera za udrugu Anđele i Odjel neonatologije KBC-a Split, a za sve one koji su posjetili restoran Studentskog centra Kampus kuhali su poznati hrvatski chefovi Ivan Pažanin, Braco Sanjin, Hrvoje Zirojević, koji čine kulinarski “Trio fantasticus”.

Donatorski novac prikupljao se za redoviti rad i održavanje udruge Anđeli, prvenstveno za nabavku opreme, kaže nam predsjednica udruge Dijana Aničić. Udruga Anđeli vodi brigu o djeci s najtežim tjelesnim oštećenjima, pa je upravo oprema najskuplji dio onoga što moraju investirati u svoj rad.

“Pa recimo, samo stolica s nekom posebnom prilagodbom košta oko 45 tisuća kuna. To je samo jedna jedina stolica u kojoj sjedi nepokretno dijete. Tu su i lifteri kojima je nužno redovito održavanje, a ako želimo nabaviti novi stropni lifter to će nas doći 150 tisuća kuna, a podni od 35 tisuća kuna. Da bi imali dojam o čemu govorim, riječ je o liftovima koji podižu nepokretnu osobu s bilo kojeg mjesta i s njim se štedi kičmeni stup samog terapeuta”, dodaje Dijana. Iako udruga Anđeli dobija dijelom novac od resornog ministarstva i sudjeluju u brojnim natječajima, okupljaju veliki broj djece i potrebe su im puno veće.

“Upita za dodatnu rehabilitaciju ima mnogo i dosta ih je na čekanju. Mi imamo dobru suradnju s ministarstvom, međutim sve je to malo i kap u moru naših potreba. Ono što nam stvarno nedostaje je sistemska organizacija i mi tu moramo uskakati kako god možemo. Iako imamo i Slavu Raškaj i Juraja Bonačija, veliki dio djece svoja zdravstvene potrebe traži upravo u našoj udruzi. To treba zadovoljiti, a najteže nam je kada moramo neko dijete odbiti jer nemamo slobodnih termina. Zato se snalazimo kako znamo. Imamo i infrastrukturu i logistiku za pokriti daleko više potreba, a to bi trebali zadovoljiti s novim prostorima, ako ih dobijemo u prostoru bivše škverske ambulante. Ako ih dobijemo, tražit ćemo od ministarstva da prostor urede i da napokon zadovoljimo potrebe djeca s teškoćama.”

GALERIJA: “Trio fantasticus” za djecu

Nedavnim sastankom na kojem su sudjelovali predstavnici Brodosplita i grada Splita, napravljen je prvi korak ostvarenja projekta novog rehabilitacijskog centra za udrugu Anđeli. Naime, Brodosplit je spreman bezuvjetno povući sudski spor s gradom kako bi se prostori bivše škverske ambulante dodijelili onima koji ih najviše trebaju, te se udruzi Anđeli omogućava da u tom prostoru otvori dugoočekivani rehabilitacijski centar za djecu i mlade s najtežim oštećenjima.

“Radimo trenutno na pet lokacija u gradu Splitu, prebacujemo djecu s lokacije na lokaciju i to je zahtjevan posao kako za roditelje te djece, tako i za terapeute. U svakom prostoru plaćamo komunalije i to je jako skupo. Sada bi sve to bilo objedinjeno na jednom prostoru. Nama je minimalno potrebno 600 kvadrata, ako ćemo sve prebaciti na jednu lokaciju, a tada će nam trebati i dodatna sredstva da to sve uredimo i stavimo u funkciju”, kaže Dijana Aničić i dodaje da je Anđelima svaka pomoć dobrodošla.

Komentiraj