Dramatična snimka iz zraka pokazuje pravo stanje Marjana nakon sječe

RTL je objavio donosi ekskluzivne snimke iz zraka na kojima se katastrofalni razmjeri oštećenja park šume Marjan jasno vide.

Iz zraka se najbolje vidi kako Marjan danas izgleda. Iako potkornjak u većini predjela nestaje, na nekim mjestima još ga ima.

“Sječa zaraženih stabala krenut će u listopadu, znači nakon što je potkornjak u fazi mirovanja. Prethodno se moraju na temelju analize sadašnjeg stanja potkornjaka napraviti doznaka stabala alepskog bora koja su zaražena”, kaže Mirko Ruščić, predsjednik Radne skupine za Marjan.

Iz devastirane šume izvučeno je gotovo 40.000 stabala. Nestali su čitavi dijelovi stoljetne šume. Ruščić kaže da je Marjan godinama “guran pod tepih” i da je Opara prvi čovjek koji je krenuo u rješavanje problema.

“Mnogi kažu da je na Marjanu napravljen ekocid, što nikako nije točno, ni približno tome. Na Marjanu je napravljen dobar posao. Sad je i prorijeđena šuma, ali godinama nitko ništa nije radio, 50 godina nitko nije sustavno prorjeđivao ta stabla.”

Prije sanacije Marjan je imao više od 120.000 stabala, posječeno je njih 30 posto. Splićani vjeruju da Marjan više nikada neće biti isti.

“Situacija je jako loša i ne trebaju nam novinski članci ni stručna mišljenja da bi se to utvrdilo. Dovoljno je proći preko Marjana”, govori Goran Mrdaković iz Splita.

Zbog situacije na Marjanu oporba je podnijela dvije kaznene prijave protiv splitskog gradonačelnika.

“Više im je bilo u interesu u Javnu ustanovu Park šume Marjan zapošljavati 60 stranačkih ljudi, nego zaposliti jednog šumara, jednu stručnu osobu koja bi se brinula o šumi”, smatra Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je još jednom pozvao Puljak da javno pokaže sadržaj prijava.

“Ako ne poštuje mene i obitelj, mora poštovati građane koji moraju znati zbog čega kandidatkinja za gradonačelnicu i vođa oporbe tereti prvoga čovjeka grada. Sve osim objave je čisti i jeftini populizam.”

Bitka za ogoljeli Marjan se nastavlja, ali jedna je stvar sigurna – Splićani nikad neće odustati od borbe za jedan od najvećih simbola grada.

“Zakasnilo se, sušenje šume je utvrđeno još 2016. I mjere su se počele primjenjivati tek godinu dana od donošenja, iako je to trebalo biti pod hitno. Sad, nažalost, zakasnilo se i stradalo je 39.000 stabala. To je jedan problem koji će trebati razriješiti jer službeni dokumenti koji postoje nisu procjene, a donio ih je Šumarski fakultet u Zagrebu”, rekao je Srđan Marinić iz građanske inicijative Naš Marjan.

Naglasio je da netko u ovoj priči daje krive podatke pa da treba i to provjeriti. Osvrnuo se i na aktualnu situaciju te možebitnu gradnju unutar Park šume Marjan.

“Ovdje više nema zaraženih stabala, ali situacija je kaotična jer ima oštećenih stabala. Nema šumskog reda. Što se gradnje tiče, nadam se da ju neće biti, ali to je u rukama gradske uprave. No, ono što se ne vidi, 20 posto Park šume Marjan je unutar građevinskog područja. Onog trena kad se isključe iz građevinskog područja, moći ćemo reći da neće biti gradnje. U suprotnom, ne možemo vjerovati u to.”

Komentiraj