Pred nosom redarima

Dva ugostitelja i dalje ne žele ukloniti beton iz fuga, sad će to platiti Splićani

Osam ugostitelja na sjevernom djelu splitske Rive je između svojih štekata zatvorilo fuge između kamenih ploča oko palmi. Kroz te fuge trebala je dopirati kišnica do stabala. I to betonom, pred samim vratima Komunalne inspekcije!

Nakon niza upozorenja, četiri od osam ugostitelja sami su uklonili beton, dvoje nakon upozorenja, a s još dvojicom se Grad nateže Upravnim postupkom.

“Četiri su odmah uklonili, dva nakon naknadno provedenog upravnog postupka, a kada netko neće sada ćemo mi za dva ugostiteljska objekta. Upravni postupci su u tijeku i dovedeni su do izvršenja. Sada ćemo mi otkloniti na ta dva mjesta gdje oni nisu htjeli”, kaže nam pročelnik za komunalu grada Splita Damir Ordulj i dodaje kako se to ranije nije moglo napraviti jer postupak traje.

Ugostitelji kao ugostitelji, ne žele se zamarati sitnicama, pa se pravdaju kako su betonirane fuge bile i prije nego su oni tamo postavili svoje štekate.

“Sada ćemo to sami ukloniti, a trošak ćemo pokušati naplatiti od njih”, kaže Ordulj, a pitanje koje se na kraju postavlja je zašto komunalci reagiraju nakon što je stvar već gotova, a onda se to našim sredstvima sanira.

Glavni odgovor je da ih nema dovoljno, jer njih četvorica koji svakodnevno dežuraju kroz jutro i dvoje popodne u staroj gradskoj jezgri teško da mogu primijetiti kante s betonom i nalijevanje u baštama ugostiteljskih objekata, pa čak i ako im se to događalo ispred samog prostora iz kojeg moraju izaći kada obilaze teren?!

Ništa bolja situacija nije ni s tendama za koje je već davno određeno da moraju biti bijele ili krem boje. Toga se drži većina ugostitelja,ali ima i onih koji žele unatoč zabrani iskakati iz gomile, pa se tu nađe pokoji plava crvena pa čak i crna tenda. Kazne nema, češće ugostitelji to miču kada svoju sliku vide na Facebook stranicama splitskih aktivista nego zbog kazni i upozorenja komunalaca kojima to očito ne upada u oko.

Ne upadaju im u oko ni reklame, koje svakodnevno iskaču na zidinama Dioklecijanove palače koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ma koga za to briga, važno je da se zna meni u lokalnom restoranu, a što je uništena 1700 godina stara fasada, o tome neka brine netko drugi.

“Pokušavamo riješiti što više problema, naša četiri komunalna redara su stalno na terenu, prijave građana su nam dobrodošle, ali nije situacija takva kako se misli. U zadnjih šest mjeseci od kada sam ja došao ovdje ukinuto je devet reklamnih mjesta u gradu, a šest ih je uklonjeno. Bili su u Nodilovoj u Sinjskoj i u Klajićevoj, te Plinarskoj. Puno reklama smo makli upravnim postupcima. Sami ste svjedoci, radimo svoj posao, ali Split je zaista specifičan grad”, kaže Ordulj i dodaje kako im objave aktivista puno pomažu jer nitko ne voli negativnu sliku u javnosti.

Pitanje je samo zašto plaćamo 20 komunalnih redara koji za sada ne mogu tražiti osobne dokumente, ne mogu naplaćivati kazne, ne primjećuju komunalni nered u gradu i uglavnom ovise o prijavama građana.

S obzirom na to da ni ovog ljeta neće biti nove odluke o Komunalnom redu, te se ovlasti komunalnim redarima neće proširiti, možemo se jedino pripremiti na samovolju pojedinaca koju gradske službe ne mogu riješiti.

Komentiraj