Dvodnevni sajam

EkoFjera na Prokurativama: Zaigrajte lutriju i dovedite svoje školarce na zdravu marendu

U petak, 17. svibnja u 9 sati na splitskim Prokurativama započet će dvodnevni sajam ekoloških proizvoda EkoFjera Mediteran, u organizaciji Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA SD i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije “DALMACIJA EKO”.

EkoFjera se održava četvrti put za redom, a ove godine tema sajma je promocija mediteranske prehrane i načina života budući da se Ekofjera održava u sklopu projekta MD.net – valorizacija mediteranske prehrane kao nematerijalne baštine UNESCO-a financiranog sredstvima Europske unije kroz program INTERREG Mediterranean. Jedan od najvažnijih rezultata projekta jest razvoj novih proizvoda baziranih na mediteranskoj prehrani. Splitsko-dalmatinska županija će aktivnosti u ovom segmentu orijentirati na razvoj proizvoda otočkih srednjoškolskih zadruga.

Organizacija EkoFjere Mediteran jedna je od aktivnosti projekta kroz koju će se naglasak dati na približavanju vrijednosti mediteranske prehrane osnovnoškolskoj djeci.

Sajam je od samih početaka (2016. godine) bio edukativnog karaktera te je poticao sudjelovanje djece osnovnih i srednjih škola s područja Splitsko-dalmatinske županije.  Ove godine bit će organizirana „Mediteranska ekološka marenada“ za približno 500 djece prvih razreda osnovnih škola. Školskoj djeci i njihovim pratnjama prezentirat će se zdrave, ekološke verzije međuobroka te važnost održive nabavke i korištenja lokalnih namirnica u spravljanju istih. Sudjelovat će nekoliko poznatih sportaša koji će dodatno animirati djecu vlastitim primjerima zdrave prehrane.

Ekofjera ove je godine najveća do sada te je po prvi put poprimila međunarodni karakter. Predstavit će se više od 60 ekoloških proizvođača iz Hrvatske i Italije što za potrošače predstavlja izvrsnu priliku za upoznavanje s ekološkim poljoprivrednicima i stvaranje dugoročnih kontakata za nabavku ekološke hrane. Osobito je zanimljiva činjenica da će ove godine biti značajno veći broj proizvođača svježeg programa, ekološkog voća i povrća, koje je u prethodnim godinama bilo deficitarno.

Petak navečer bit će idealno vrijeme za druženje na Prokurativnama u plesnom ritmu jazz –bossanova banda Hot Shots uz čašu vrhunskih ekoloških vina, rakija i sokova.

Subotu popodne će obilježiti Eko Lutrija kada će najsretniji kupci EkoFjere moći osvojiti poklon pakete proizvoda izlagača. Manifestacija se održava i kao dio tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, „Dana otvorenih vrata EU projekata, u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije.

Komentiraj