oglasili se

Evo što iz Grada kažu na najavljeni prosvjed na Bačvicama

Nakon što su stanari Bačvica najavili prosvjed, nezadovoljni prometnom regulacijom, priopćenjem su se javili iz Banovine.

Priopćenje iz Grada prenosimo u cijelosti.

Gradska uprava Grada Splita razumije negodovanje građana GK Bačvice zbog velikog opterećenja turistima koji se najviše izražava kroz prometno opterećenje cijeloga grada, a posebno užeg gradskog središta u koje spadaju i dijelovi kotara Bačvice.

Upravo zbog tog prometnog i turističkog opterećenja, koje posljednjeg desetljeća svake godine raste za dodatnih 5 do 10 posto, Grad Split poduzima niz kratkoročnih i dugoročnih mjera kako bi to brzo narastajuće opterećenje grada pretvorilo u održivi turizam.

Sutra bi luka mogla zabilježiti rekordnu gužvu, ali ne samo zbog turista, nego zbog najavljenih prosvjeda

Jedna od tih mjera je i nova regulacija prometa u Gradskoj luci koju je pripremao niz stručnjaka iz državnih, županijskih, gradskih i ostalih službi i koja je ove godine tijekom najvećeg sezonskog opterećenja puno pomogla u poboljšanju protočnosti prometa u Gradskoj luci. Nova regulacija prometa u Gradskoj luci maximalno koristi državne prometnice i primjenjivat će se kratkoročno, dok se ne izgrade prometnice koje će povezati Gradsku luku i Poljičku cestu i biti dugoročno rješenje za ovaj problem. Grad je odlučan pokrenuti i realizirati taj projekt i na tome poslu rade gradske službe s nadležnim državnim službama predvođenih Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i ministrom Olegom Butkovićem, a o čemu je bilo riječi na posljednjem od niza sastanaka održanom 30. srpnja ove godine.

U međuvremenu svi smo pozvani dati svoj doprinos u kreiranju rješenja čiji će cilj biti održivi turizam u gradu Splitu. U tom smislu Grad Split trebamo gledati kao cjelinu, a ne samo iz perspektive jednog kotara kao što su Bačvice. Isto tako za bolje razumijevanje i kreiranje zajedničkih rješenja pozivamo predstavnike GK Bačvice, a i sve ostale koji su spremni angažirati se na ovom planu, neka se odazovu na redovite sastanke koji se održavaju u Gradu Splitu s predstavnicima kotareva i stručnim skupinama.
Valja imati na umu da su prometne gužve posljedica rasta turizma od kojega živimo i kojega moramo dalje razvijati.

Komentiraj