guli se fasada

Fasada na Zdravstvenoj školi ne podnosi udare bure, opet samo pukom srećom nije nitko nastradao

Točno prije tri mjeseca jako jugo odlomilo je fasadu za splitske Zdravstvene škole, a jučer se pokazalo da ova zgrada ne podnosi ni udare bure.

Peti je ovo put da je fasada sa škole oguljena, na sreću ni ovog puta nikoga nije bilo u školi, ali pitanje opet ostaje, do kada će biti tako i tko će biti odgovoran ako netko nastrada.

Ova zgrada je sagrađena prije 6 godina, vrijedila je 50 milijuna kuna, a izvođač radova, na školi je bila firma Osijek Koteks, čija garanciju na fasadu traje 10 godina. Naravno lako se razmetati godinama, kada je firma otišla u stečaj, a u ovom slučaju je to pozitivno, barem ako pogledate kvalitetu izgradnje Zdravstvene škole.

Kako stvari ne bi završile na zlo ravnateljica škole Mirjana Kurtović već neko vrijeme plaća najam ograde oko škole i to 3 tisuće kuna mjesečno, kako bi svojim učenicima osigurala, kakvu takvu sigurnost. Više od toga ne može, a onaj tko može i tko je dužan sanirati ovaj problem je Ministarstvo obrazovanja koji je investitor škole.

Do sada je Županija “sanirala” rupe Ministarstva, za interventne radove od poplava do otpadanja fasade koji su sami financirali podnosili su račun investitoru, a oni bi onda trebali trošak naplatiti od izvođača, koji je kako smo već rekli, otišao u stečaj. Naplatiti se tako lako ministarstvo ne može pa je očito izgubilo interes za ovaj problem.

“Ministarstvo kao investitor na ovom objektu pokrenulo je javnu nabavu za izvođača radova na sanaciji. Problem je nastao u odnosu ministarstva i izvođača koji je u međuvremenu zapao u stečaj, a dužan je sanirati fasadu. Županija je kao osnivač sa svoje strane napravila sve, škola je naručila projekt sanacije fasade, projekt je ispostavljen ministarstvu u lipnju, slali smo požurnice, a očekujemo da ministarstvo u što kraćem roku započne proceduru, da uvede izvođača u posao i da sanira fasadu”, rekao je prije tri mjeseca županijski Privremeni pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić.

U odnos investitora i izvođača ne može ulaziti treća strana, postoje i garancije za izvršenje radova na školi, sve je izvjesnije kako će cijela situacija završiti i na sudu.

Međutim ministarstvo u ovom slučaju pere ruke i kaže kako nakon primopredaje zgrade sve pada pod ingerenciju županije. Đonlić ističe da je investitor ministarstvo, a ne županija koja s izvođačem nije potpisivala ugovor, pa ga ne može ni tužiti.

Komentiraj