fešta svetog duje

Za feštu Sv. Dujma u Splitu na ovogodišnjoj Sudamji 73 događaja

U povodu ovogodišnjeg blagdana Sv. Dujma – zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije tijekom Sudamje održat će se 73 svjetovna i sakralna događaja, a središnje misno slavlje i procesiju 7. svibnja predvodit će šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je posebnost ovogodišnje Sudamje to što će se tijekom nje u Splitu 4. svibnja održati sjednica hrvatske Vlade.

“Na toj će sjednici Vlada donijeti važne odluke koje će determinirati ne samo razvoj grada Splita, nego i hrvatskog juga”, rekao je Krstulović Opara.

Dodao je kako će se uoči sjednice Vlade u Splitu 4. svibnja održati i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će zaslužnim Splićanima biti dodijeljene nagrade. Izvijestio je kako je ovogodišnji dobitnik gradske nagrade za životno djelo splitski novinar Ivica Luetić (85), a ta je nagrada, kako je rekao, oblik priznanja novinarskoj zajednici u Splitu. Po njegovim riječima, ovogodišnjom Sudamjom želi se pomaknuti turistička sezona u Splitu, a tijekom nje grupa “Simple Minds” održat će koncert 5. svibnja na Žnjanu.

“Ta rock-grupa je svjetska atrakcija i njihovim koncertom na Žnjanu želimo privući pozornost britanskoga turističkog tržišta. Britanci nas tradicionalno zapljuskuju golemim brojem turista zbog kojih hrvatski turizam raste”, istaknuo je Krstulović Opara.

Najavio je da će se ove godine Split vratiti i tradiciji jer Sudamja nije fešta samo Splićana, nego i onih koji dolaze u taj grad. Govoreći o plakatu za ovogodišnju Sudamju, na kojem su gitara i kandilo, Krstulović Opara je rekao da tamjan “zapljuskuje Split plemenitim mirisom, za razliku od onih mirisa koji su dosad zaokupljali našu pozornost”.

“I taj miris rastjeruje sve ono zlo i sve ono loše što je iz našega grada izlazilo prema van”, istaknuo je. Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslav Vidović zahvalio je gradonačelniku na poticajima Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Crkvi te na poticajima svima da proslavu Sv. Dujma “dignu na što veću razinu, da se odjek procesije i Dan grada Splita i Sudamje čuje što dalje i što više”.

“Proslava Sv. Dujma počinje 28. travnja devetnicom u katedrali koja završava uočnicom 6. svibnja, kad će se u katedrali tradicionalno otvoriti moćnik sv. Dujma. Središnja proslava je 7. svibnja, kada će procesiju i misu predvoditi šibenski biskup Rogić”, rekao je Vidović.

Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić najavila je da će u povodu Sv. Dujma i Dana grada u Splitu boraviti mnogi strani novinari koje su angažirali da vide kako slave svojeg zaštitnika.

“Želimo da novinari vide i u svojim izvješćima svjedoče o našem načinu života, našoj ležernosti i mediteranskom duhu, ali i dobroj hrani i bogatim običajima”, rekla je Vukšić.

Komentiraj