Pogledajte kako će izgledati novi spomenik na Sustipanu

U Banovini je danas otvorena izložba natječajnih radova za idejno rješenje spomen obilježja Tonču Petrasovu Maroviću.

Natječaj za podizanje spomenika raspisan je povodom 60. godišnjice uklanjanja grobnica s groblja na Sustipanu, a na izložbi je postavljeno svih 11 pristiglih radova.

Pobjednik umjetničkog rješenja je autor Loren Živković Kuljić.

Spomenik će se podići na zelenoj površini ispred nekadašnjega groblja na Sustipanu, o čijoj je devastaciji nakon Drugoga svjetskoga rata Marović ispisao potresne stihove, prozvavši Sustipan “ledinom Judinom”.

“Ovo će biti memento, odnosno spomenik velikom hrvatskom pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću, ali i spomen na teški događaj uništavanja groblja Sustipan prije 60 godina. Tako se pokušava vratiti dostojanstvo tim pokopanim ljudima koji su preci većine naših sugrađana. Mislim da ćemo ovim spomenikom na obljetnicu te sramne odluke mojih prethodnika, 17. srpnja ove godine, na najbolji mogući način dati počast svim tim pokojnicima, a više od 45 tisuća nalazi se na Sustipanu, na toj lijepo uređenoj livadi, kako je veliki broj građana i turista zamišlja, zaboravljajući da je to groblje. Ujedno ovo će biti lijepi spomenik bardu hrvatskog pjesništva koji je ovdje prikazan odabirom njegovih optimističnih i lijepih riječi”, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“Sjaš, svijetliš, svemiriš me”, stihovi su koje je na spomeniku iskoristio profesor s Umjetničke akademije u Splitu Loren Živković Kuljiš.

Spomenik će biti izliven u bronci, slova stiha bit će okomito postavljena na zid. Oko njih će biti brončani pravokutnici, pomalo savijeni kao stranice papira koje su se razletjele prema zidu i streme gore, ka visini. Spomenik će biti visok pet, a širok tri i pol metara.

“‘Svemiriš’ je riječ Marovića koja oblikuje novu stvarnost i nove poruke kao i što kipari svojim djelima unose svoju poruku u te kiparske oblike. Imamo jednu sjajnu kompilaciju kiparstva, intervencije na povijesni zid i pjesnikovih riječi, koji sve skupa ujedinjene u jednu poruku daju na najbolji način spomen na tog velikog čovjeka, ali i na taj teški događaj. Vjerujem da ovako postižemo otkupljenje, da ćemo otkupiti te grijehe i da ćemo nastaviti dalje bez tog tereta na duši i savjesti grada”, kaže Krstulović Opara.

Podsjetimo, staro groblje je na brutalan način uništeno, a samo je dio posmrtnih ostataka prebačen na Lovrinac, dok su kosti mnogih ostale neobilježene ispod sadašnjega parka u kojem tek klasicistički glorijet Vicka Andrića čuva memoriju na izgubljenu ljepotu nekadašnjeg sustipanskoga groblja.

Komentiraj