Na spomenik pomorcima

“Godina je počela dobro, ali kasniji događaji i tragedije ostavili su ipak osjećaj gorčine”: Predstavnici Sindikata pomoraca uoči Dana pomoraca položili vijence i cvijeće na Katalinića brigu

Predstavnici Sindikata pomoraca na čelu s tajnikom Nevenom Melvanom, tradicionalno su uoči Dana pomoraca položili vijence i cvijeće na spomenik pomorcima na Katalinića brigu.

Godina je počela dobro, ali kasniji događaji i tragedije ostavili su ipak osjećaj gorčine, kaže Melvan.

“Nećemo je pamtiti po dobru iako nam je dobro počela, a onda su nam tragedije koje su se dogodile, na brodu AP Dubrava, gdje su stradala dvojica naših kolega, ali i situacija s Bourbon Rhodeom gdje je nestalo sedam naših kolega, zasigurno neće ostaviti ovu godinu u dobrom sjećanju. Na žalost na ove vijence danas možemo staviti imena i prezimena naših poginulih kolega, a tu je i Dino Miškić i njegovi kolege koji su nestali, a to je priča za koju se imamo pravo nadati da će ipak završiti happy endom, iako nam protok vremena kopni nadu, dopuštamo sebi da budemo optimistični”, kaže Melvan.

Vijence u more ispod Katalinića briga danas su položili i predstavnici ministarstva mora prometa i infrastrukture, a u sklopu svečanog obilježavanja “Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe”, koje će se sljedeća dva dana održati u Splitu. Kroz bogato pripremljene sadržaje obradit će se čitav niz tema posvećenih pomorstvu i pomorcima.

GALERIJA Dan hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

“Nikad neće nitko biti zadovoljan svojim statusom, pa tako i pomorci, ali morate priznati da se on svaki dan poboljšava. Vidite to kroz školovanje, kroz naše splitsko Sveučilište, Srednja pomorska škola, svi oni rade na edukaciji kako bi naši pomorci bili spremni na sve izazove pred njima. Pomorci su jedno specifično zanimanje koje zahtjeva cjeloživotno obrazovanje. Naši pomorci su sada postali specijalisti, imate ih na Cruserima, LNG brodovima, Off shore tvrtkama, teško je sve to pratiti”, kaže lučki kapetan Željko Kuštera.

Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove kaže kako se jako puno radi na poboljšanju statusa pomoraca.

“Donijet je i novi Pomorski zakonik, Zakon o hrvatskom registru brodova je prošao prvo čitanje, a očekujemo raspravu na tu temu, te smo od ove godine uveli stipendiranje naših vježbenika, koji plove i pod hrvatskom i stranom zastavom, kako bi bili konkurentni na tržištu. U ovoj godini stipendirat će se svi oni koji su dali prijavu i svima će biti refundirano ono što je uplaćeno putem doprinosa. Iduće godine postoje jasni kriteriji, a to je prije svega izvrsnost i mislim da je to najpoštenije i da će većina studenata biti zadovoljni. Bit će dovoljno sredstava, predvidjeli smo u idućoj godini i više sredstava nego ove godine.”

Nije lako pomorcima koji plove pod stranim zastavama, ali onima koji su u rukama domaćih brodara, koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, još je gore. Najveći broj primjedbi ipak stiže s brodova Jadroplova, a pomorci kažu kako je situacija svake godine sve gora i gora.

“Postoje svakakvi medijski napisi o svakakvim temama, ali ono što je nama najvažnije je da je Jadroplov prošao svjetsku krizu, a da je broj zaposlenih ostao isti i da je očuvana djelatnost. Svjesni smo poteškoća u kojima se Jadroplov nalazi i ovih dana intenzivno radimo na tome i u razgovorima s ministarstvom financija, ali i Europskom komisijom. Vlada je usvojila plan restrukturiranja i on ide dalje, Uprava se i dalje trudi naći rješenja, a nama je prije svega stalo da sačuvamo radna mjesta, da Jadroplov i dalje obavlja djelatnost koju obavlja i da ima ogromnu tradiciju, te da mu sjedište i dalje bude u Splitu, kako je to danas slučaj. Jadroplov je upravo jedna od tvrtki na kojoj naši mladi vježbenici imaju priliku stjecati iskustvo i priliku započeti svoj radni vijek”, kaže Bilaver.

U sklopu svečanog obilježavanja “Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe”, na Rivi će se održati pripetavanje brodskih kuhara i promocija Hrvatskih otočnih proizvoda, kao i program vezanih uz onečišćenje mora.

Svečano su potpisivani ugovori za dodjelu studentskih stipendija, a večeras će se održati svečana akademija povodom Dana pomoraca na kojoj će biti podijeljene nagrade zaslužnima.

U petak u hotelu Lav svečano će se otvoriti Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Komentiraj