sdp nije zadovoljan

Goran Kotur: “Došli smo u situaciju da Marjan moramo spašavati od Opare, a ne od potkornjaka”

Privremeni grad s privremenim rješenjima, stihijski i neplanirani rad, sve je to rezultat rada trenutne vlasti u gradu Splitu, smatra splitski SDP.

Od Marjana do prometnih rješenja, Žnjana, pa sve do devastirane kulturne slike grada, tek su neki od neuspjeha vlasti, a za očekivati je da će se takve stvari nastaviti, pa je najbolje rješenje za grad da trenutna vlast odstupi sa svoje funkcije, poručio je glavni čovjek splitskog SDP-a Goran Kotur.

“Gradska vlast nije bila u stanju provesti jednu aktivnost spašavanja Marjana i suzbijanja mediteranskog potkornjaka, pa smo došli u situaciju da Marjan moramo spašavati od Opare, a ne od potkornjaka. Nakon što je vladajuća koalicija prespavala dobar dio razdoblja kada su trebali djelovati i pripremiti sve aktivnosti, došli smo u fazu kada su se probudili, a tada započeli raditi protivno pravilima struke i protuzakonito. Od koridora za žičaru čime je pometena vegetacija i napravljen ekocid na što nas je upozorio profesor Smodlaka, do sječe zdravih stabala bez doznaka i pogrešno postavljenih feromonskih klopki, pa čak su se dirali i u suhozide”, kaže Kotur i dodaje kako Marjan nije bio nerješiv problem, ali se ovakvim načinom rada on multiplicirao.

Ovo je samo jedan od niza slučajeva u kojem je gradska vlast pokazala da je ponekad lijek puno gori od bolesti, kaže Kotur i dodaje kako gradska vlast ne može održavati ni hladni pogon, što je dobro pokazala na primjeru sistematizacije Banovine.

“Primjer su infrastrukturne investicije gdje je Split zakinut u odnosu na druge gradove na obali poput Rijeke, Zadra, a upravo se naš grad hvali tom vertikalom koja je očito slomljena. Tako Rijeka dobiva jednu kvalitetnu cestu vrijednu 500 milijuna kuna, a mi polovično rješenje za izlaz i ulaz u luku, da se ne bi dirali građevinski kvadrati na istočnoj obali.”

Grad uporno forsira privremena rješenja i to neuspjelo, pa tako imamo primjer autobusnog kolodvora, asfaltiranje ceste u Hercegovačkoj, gdje par stotina metara ostaje neasfaltirano, a vidimo to i na primjeru metroa kojim se nitko ne vozi, a jedino što se napravilo su smiješno-tragični rotori pitari, poručuju iz splitskog SDP-a.

Na sve strane ista slika, što je dobar primjer da gradska vlast nije operativno sposobna rješavati ni tekuće probleme, a od najavljene strategije razvoja Splita i novog GUP-a vidjeli smo samo privremeni grad i Masterplan, drže u SDP-u.

“Izmjene GUP-a su samo neka vrsta valute za cjenkanje između koalicijskih partnera, a jedino na što ova gradska vlast trenutno može odgovoriti je- može li gore? Nažalost, može. Vrijeme je da zato ova gradska vlast odstupi”,  poručio je Kotur.

Ante Cvitković upozorava kako je broj od 280 neupisane djece u splitske dječje vrtiće dobar primjer lošeg rada vlasti, kao i neriješena infrastruktura na prostoru Kile.

“Zna li splitski gradonačelnik da osnovna škola Mejaši radi u tri smjene, da ima preko 900 učenika i da nastava započinje u 7 i 45, a da izgradnja tri učionice neće riješiti problem u gradskom kotaru gdje se i dalje namjeravaju raditi POS-ovi stanovi. Da nije tragično bilo bi smiješno. Da ne spominjemo gradski kotar Gripe gdje stanovnici već 20 godina ne mogu dobiti 50 metara asfaltiranog pristupa zgradama”, kaže Cvitković, te ističe kako je ukidanje sredstava za gradske kotareve jasan pokazatelj da se ne radi na ravnomjernom razvoju cijelog grada, već samo na onim dijelovima koji su pod nadzorom vladajuće strukture.

Komentiraj