sa sjednice

“Grad funkcionira, čist je, a Parkovi i nasadi posadili su više od tisuću stabala”: Gradonačelnik održao samouvjereni monolog na sjednici Gradskog vijeća i izazvao burne reakcije opozicije

Žnjan, brza željeznica, Masterplan, Karepovac, novi ustroj gradske uprave, Dioklecijanovi podrumi sve to i mnogo više stavio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svoje izvješće o radu za drugi dio prošle godine.

Bilo je tu i spominjanja zgrade za branitelje koje gradi ministarstvo, stanovi na Korešnici, projekt “Želiš li se mijenjati za mjesto”, obnova i izgradnja škola, dolazak plina u Split, ali i kartica Zlatni Split, koja će tek ovaj tjedan doći na adrese splitskih umirovljenika.

“Konsolidirali smo i povećali financije bez novih zaduženja, po prvi put u posljednjih 14 godina, a povukli smo od Vlade vrijednosti oko 300 milijuna kuna”, pohvalio se splitski gradonačelnik..

“Imate frapantne podatke da smo povećali broj upućenih ovrha preko 300 posto i to se izravno očituje u našem proračunu. Razvoj infrastrukturnih projekata je krenuo u tom razdoblju i on se i dalje razvija. Važno je naglasiti da smo odmah i to u rujnu prošle godine osigurali po prvi put u visini od 12 milijuna kuna sredstva za udžbenike za splitske osnovnoškolce. Jedna od ključnih stvari je nastavak i završetak prve faze sanacije Karepovca. Povećali smo i rodiljne naknade za treće i svako sljedeće dijete na 55 tisuća kuna. Neću gatati, ali podaci jasno kažu, 2018. godine rođeno je 300 djece više i to drugog djeteta. 2,5 milijuna ide izravno za besplatne marende u osnovnim školama onoj djeci kojima roditelji to ne mogu platiti. Uspjeli smo riješiti sufinanciranje cijene programa privatnih i vjerskih vrtića u 50 i u 100 posto iznosu za što smo izdvojili milijun i pol kuna, a koristi ga 460 ljudi”, pohvalio se splitski gradonačelnik i dodao kako je pri dolasku na funkciju zatekao 454 zaposlenika, a prvi prvoga ove godine u Banovini ih je bilo 453. U istom tom razdoblju 56 zaposlenika je napustilo Banovinu, a nova zaposlenja odnose se na potpuno ojačavanje službe komunalnih redara i prometnih redara i službe za europske fondove.

“Unatoč velikom broju turista i povećanim troškovima komunalnog održavanja, komunalnu naknadu nismo povećavali”, rekao je i ujedno podsjetio vijećnike da su početkom godine glasali protiv povećanja paušala zbog čega u gradsku blagajnu nije ušlo 16 milijuna kuna.

“Grad funkcionira, čist je, Parkovi i nasadi posadili su više od tisuću stabala, gradili smo niz malih prometnica koje se godinama nisu mogle riješiti. Povećali smo prihode poslovanja za 8 posto, povećali smo prihode proračuna bez prodaje imovine i zaduživanja. 2018, završili smo bez kreditnih zaduženja, a tako planiramo i ovu. Isplatili smo više od 70 milijuna starih kreditnih zaduženja, nisu to kosturi iz prošlosti, isplatili smo svoje dugove.”

Opozicija nije bila zadovoljna gradonačelnikovim izvješćem, a Marijana Puljak iz stranke Pametno nazvala ga je Dnevnik Bridget Jones i podsjetila da su do sada vijećnici trebali imati izvješće za prvih šest mjeseci ove godine, a ne za prošlu godinu. Najveći kritičar gradske vlasti je vaš koalicijski partner, poručio je gradonačelniku vijećnik Pametno Jakov Prkić i pohvalio rješavanje parkirališta po gradu i dodjelu bicikla ženama uključenim u projekt Zaželi.

“Ne znam gdje ih voze, ali važno da se kreću. Važno je da imamo parking, važno je da su podrumi upisani i Zakon se za to mijenjao, šteta što u izvještaju nije napisano kada će Spalatum DMC vratiti pozajmicu od 4,5 milijuna kuna koji je grad dao. Veselili smo se i Davis kup susretu protiv USA na Žnjanu, prošle godine smo imali sjednicu o komunalnom neredu kada ste nas uvjeravali da je sve u redu, kako izmišljamo da je stigla najezda skakavaca, a sada ponovno tražite pomoć sugrađana, za osvajanje javnog prostora”, kaže Prkić i dodaje kako grad puca po šavovima, a ni 150 redara nam ne bi pomoglo. Dodao je kako se još ne zna koliko je grad potrošio na doček Vatrenih.

“Lijepo je što ste prošle godine skinuli stupiće na Šperunu, ali je problem što je za njihovo postavljanje dao grad Split, a to rješenje nije poništeno već ste usmenom odlukom to makli, a pisanog traga o tome nema. Novi autobusi neće riješiti probleme javnog gradskog prijevoza, a ljeti trebamo više linija za plaže, a o tome se ne razmišlja, privremeni kolodvor, pola osobe po jednoj vožnji po meni je katastrofa i dalje se tu troši na to novac, a nitko ne vidi razlog zašto”, kaže Prkić.

“Ovo sve je rekao vaš koalicijski partner Željko Kerum i on je vaš najveći kritičar. Mi, MOST i SDP se trudimo biti konstruktivni, ali najveće kritike dolaze iz HGS-a, pa čak i one osobne. Mi smo poprilično suzdržani, ja sam Marijanu više puta potezao za rukav, da se suzdrži”, poručio je Prkić, a njegova stranačka kolegica Marijana Puljak nije bila nimalo blaža.

“Ovo je trebao biti izvještaj o radu gradonačelnika, a ponovno smo dobili standardan izvještaj gradskih službi, kompilacija raznih izvještaja. Jedna velika novost je Dnevnik rada gradonačelnika, na punih 14 stranica opisuje se dan danom što nam je gradonačelnik radio. Čitamo gdje je sve išao koja događanja je pohodio, ali ne samo on nego i premijer, na primjer imate otvaranje Čiovskog mosta. Dakle dobili smo na 14 stranica jedan detaljni, ja bi ga nazvala Dnevnik Bridget Jones”, rekla je Puljak, što je gradonačelnika podiglo na noge. Nije reagirao, ali ni drugi vijećnici opozicije nisu bili nježniji, a situacija na Marjanu je jedna od najvećih primjedbi.

“Prometni redari kaže gradonačelnik rade svoj posao, mogu se i složiti u drugoj polovici prošle godine naplaćeno je 11 tisuća kazni, čak je 40 posto obavijesti u postupku slanja na adresu. Komunalni redari su moja opsesija, stalno govorimo da nismo zadovoljni njihovi radom, odradili su 1313 upravnih predmeta od toga izdali 39 prekršajnih naloga, naplatili kazni na licu mjesta 256, a i dalje ne vidimo koliko su kazni napisali vlasnicima kućnih ljubimaca koji za njima ne čiste. Služba za gospodarenje gradskom imovinom i dalje prijavljuje 569 poslovnih prostora u korištenju, a samo 379 ugovora o zakupu. Dakle polovica prostora i dalje nije pokrivena ugovorima. To je nešto i što nam državna uprava navodi stalno kao primjedbu.”

Vijećnika MOST-a,m Antu Čikotića najviše je zanimalo stanje na Marjanu.

“Na simbol grada niste se ni osvrnuli. Žalim što živim u gradu koji ima najveći zakonom dopušteni prirez od 15 posto, s porezima na potrošnju naših ugostitelja od 3 posto, kojma marža iznosi upravo toliko, a hvaliti se s milijardu kuna prihoda je lijepo, ali to se mora i negdje namaknuti, žao mi je da se represivnim alatima puni proračun”, kaže Čikotić.

“Grad stagnira! Niti ima investicija niti je kvaliteta života građana poboljšana”, poručio je SDP-ovac Joško Markić.

“U Izvješću gradonačelnika iznosi se da su aktivnosti u drugoj polovini 2018. godine prvenstveno bile usmjerene na poboljšanje komunalne infrastrukture i stvaranje preduvjeta za dolazak i realizaciju velikih investicija. Vjerujem da naši sugrađani, isto kao i ja, željno očekujemo izvješće za prvu polovinu 2019. godine da saznamo koje su to velike investicije došle u naš grad. Ja nisam svjestan niti tih velikih, kao ni ikakvih drugih.

S obzirom na navod ‘Splićani i njihove potrebe na prvom su mjestu’ volio bih da su u Izvješću, osim najava planova, konkretno pobrojani uspješno realizirani ne-privremeni projekti koji su imali pozitivan i nedvojben utjecaj na poboljšanje kvalitete života svih nas.”

Među zadnjim aktivnostima, od 12. prosinca 2018., navedeno je “predstavljanje budućeg privremenog kolodvora u Kopilici”. I ta riječ “predstava” ga i dan danas obilježava, naime on čak nije niti došao do stadija privremenosti.

U razdoblju između ta dva istaknuta miljokaza, bilo bi dobro da je u Izvješću prikazana ikakva aktivnost koja bi se odnosila na sanaciju Park šume Marjan i borbu protiv potkornjaka. S obzirom na to da toga nigdje nema, nije čudno da smo proljeće 2019. i sezonu njegovog buđenja dočekali nespremni te krenuli u proces sanacije amaterski i s mnoštvom improvizacija.

Gradonačelnik je rekao kako će se prijedlozi vijećnika pročistiti od onoga što nema nikakve veze s izvješćem, te će se potruditi da izvješća budu transparentnija. Njegovo izvješće prihvatilo je 17 od 27 vijećnika .

Komentiraj