Tragikomično

Grad koji nema biciklističke staze dao 50 bicikala ženama starije dobi, dio njih ne zna ih ni voziti

Grad Split je nabavio 50 ženskih gradskih bicikala i dao ih na korištenje zaposlenim ženama u sklopu EU projekta „Zaželi sretniju starost“ , kako bi jednostavnije i brže obavljale aktivnosti i dolazile do korisnika.

Sredstva za nabavu bicikala ukupno 70 tisuća kuna stigla su iz Europskog socijalnog fonda jednako kao i sredstva za financiranje projekta „Zaželi sretniju starost“ u ukupnoj vrijednosti od 8.306.340,00 kuna.

Iako je većina žena zadovoljna novim biciklima, dio korisnica ih neće ni preuzeti jer kako kažu dio njih ne zna voziti biciklu, a dio niti ne može svoje dionice prolaziti ovim prijevoznim sredstvom , zbog uzbrdica i nepostojanja biciklističkih staza. Većina od njih ima iznad 40 godina i vožnja bicikla po prometnici im ne zvuči privlačno. uz to ovo su moderne bicikle sa 6 brzina koje većina ovih žena ne zna ni koristiti.

„Ja biciklu ne vozim i draže mi je hodati pješke. Pazim na jednu gospođu na Tablama, a ja živim na Visokoj i nije mi se problem prošetati. Imam ukupno četiri korisnika koje obilazim, prođem dosta, ali biciklu neću uzeti. Ne, neću je uzeti iako mi je daju na korištenje, meni je dovoljna moja plaća i ovi ljudi oko mene“ kaže Katica Sikirica, a s njom su se složile i još neke njene kolegice.

Međutim bicikle su se dobile u sklopu projekta, moraju se dati korisnicama, a one koje ostanu, u vlasništvu su Banovine. Tko će njih dobiti još nije poznato.

„Mislim da će im ove bicikle jako pomoći jer je mobilnost u njihovom poslu jako važna. Imamo veliki broj korisnika s kojima one svakodnevno surađuju, a s ovim biciklima su im olakšani prelasci s jedne na drugu točku. Već idući tjedan predstaviti ćemo cjelokupni sustav gradskih bicikala, kako električnih tako i onih običnih“, kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i priznaje kako grad Split nema dovoljno biciklističkih staza.

„Točno, nije se radilo na tome, ali mi smo nedavno imali sastanak sa sindikatima udruženja biciklista gdje radimo projektni zadatak u sklopu ovoga projekta u kojima ćemo isplanirati nove trase u kojima planiramo spojiti središte grada s našom budućom šetnjicom na Žnjanu. Mogu kazati i da na intenzivnim sastancima s županom Blaženkom Bobanom imamo s ministrom prometa Butkovićem u razgovorima smo o spajanju Solinske ceste Domovinskog rata preko Kopilice, Dujmovače do Solina, a u njenoj rekonstrukciji planirati će se biciklističke staze“, ističe splitski gradonačelnik i dodaje kako je trenutno u gradu Splitu teško graditi nove biciklističke staze.

„Međutim izgradnjom cijelog niza garaža od strane Split parkinga i za koja smo dobili idejna rješenja, maknuti ćemo uzduž cestovno parkiranje što će omogućiti šire kolnike i na tim mjestima u narednom razdoblju želimo vidjeti biciklističke staze“, kazao Krstulović Opara.

Komentiraj