najava dogradonačelnice

Grad Split bi do iduće godine mogao imati 230 novih mjesta u vrtićima

Gradnjom nove zgrade na Trsteniku u prostoru vrtića Ružmarin, uređenjem novog vrtića na Kili, ali i uređenjem dva vrtića u Spinutu i na Lokvama grad Split će već do kraja godine imati osiguranih 230 novih mjesta u gradskim vrtićima.

Poznata je informacija da će gradski vrtići ove godine primiti oko 1250 prvoupisane djece što je ukupno oko 4600 djece u gradskim vrtićima i oko 1600 u privatnom smještaju. Nešto manje od 6000 djece obilježava skoro svaku pedagošku godinu, a koliko ih je ove godine ostalo bez svoga mjesta u gradu Splitu sa sigurnošću ne mogu reći.

„Znate i sami da je bilo 93 jasličke djece i 33 vrtićke, a odmah nakon toga otvorene su i dvije vrtićke skupine za uzrast jasličke dobi u privatnim vrtićima, a one su odmah i popunjene. Nakon potpisa ugovora koji je trebao biti do 1 rujna oslobodilo se 72 mjesta u gradskim vrtićima i roditelji su kontaktirani, te se odazivaju na ta mjesta sukladno svojim željama. Prave brojeve znat ćemo tek do konca ovog mjeseca”, kaže nam splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović Tomaš koja je danas posjetila vrtić Ružmarin prilikom početka nove vrtićke godine.

Ove godine bez svoga mjesta u vrtićima ostala su pak djeca koja su zadovoljavala sve uvijete za upis.

„To je praksa koja traje već godinama i činjenica je da u gradu Splitu nedostaje 300 mjesta. To je i razlog zašto smo uložili goleme napore da otvorimo i nove vrtićke kapacitete. Kupljen je prostor za DV na Kili koji bi trebao primiti 65 djece, a kroz dva, najdalje tri mjeseca očekujemo da će taj vrtić i primiti svoje mališane. Ujedno uređujemo i dva vrtića u Spinutu i na Lokvama i tu ćemo dobiti još 30 mjesta , a uz to tražimo i još neke lokacije sukladno promjeni prakse ministarstva da se na određenim lokacijama po zadovoljenu nekih uvjeta državnog pedagoškog standarda moći otvarati nove vrtićke jedinice. Tako se do konca godine očekuje otvaranje 100 novih mjesta. Što znači da svi oni koji su ove godine raspoređeni u privatne vrtiće će biti pozvani da svoje mjesto nađu u gradskim vrtićima”, kaže dogradonačelnica i dodaje da će se novi vrtićka mjesta otvoriti u nekoj najboljoj varijanti već u listopadu, a u najgoroj u siječnju iduće godine. Najveća potreba za vrtićkim smještajem stvara se u rubnim dijelovima grada.

„To je prirodno, jer su to dijelovi grada koji se šire i to su dobre i pozitivne vijesti, a vidite i po popunjenosti škola da su to Mejaši, Kamen – Šine i Pujanke. To su za nas pozitivne vijesti i tu bilježimo porast od 15 posto rođene djece u protekloj godini. Naš cilj je svakako povećavati kapacitete, a sljedeću školsku godinu uz 100 spomenutih mjesta u vrtićima upravo na lokaciji vrtića Ružmarin dobiti ćemo još 130 mjesta”, kaže Jelena Hrgović Tomaš.

Sredstva za vrtić Ružmarin su osigurana u proračunu i iznose 13 milijuna kuna plus PDV, a dobiti će se na prostoru Trstenika nova zgrada s centralnom kuhinjom po najnovijem standardu iz koje će opskrbljivati svi vrtići „Cvita Mediterana“, ali i upravnom zgradom.

Škola za razliku od vrtića započinje tjedan dana kasnije, a sve knjige već su na klupama i čekaju svoje vlasnike.

Sve je spremno, a kao što je poznato djeca će dobiti i knjige i radne bilježnice i dodatne materijale. Škole su odradile proceduru nabave, ministarstvo i grad Split osigurali su sredstva za udžbenike i radne bilježnice i 9 rujna djeca samo trebaju doći u škole i ponijeti torbe“, kaže splitska dogradonačelnica.

Komentiraj