odlučeno na gradskom vijeću

Grad Split će pomoći u osnivanju stambenih zajednica za osobe s intelektualnim i drugim teškoćama

Splitski vijećnici usvojili su jednoglasno prijedlog vijećnika Ante Zoričića o ustrojstvu radnog tijela sastavljenog od svih predstavnika političkih opcija u Gradskom vijeću grada Splita radi pripreme odluka kojima će se potaknuti rješavanje problema osnivanja stambenih zajednica za osobe s intelektualnim teškoćama, autizmom, cerebralnom paralizom, i sličnim teškoćama, iznad 21 godine starosti, a koji ostanu bez skrbnika. Ovo radno tijelo dužnost će obnašati bez naknade.

“Stručne osobe uključene u ovu problematiku složne su da je najveći strah koji proživljavaju njihovi roditelji, tko će se brinuti o djeci nakon smrti roditelja odnosno skrbnika. Nažalost, taj strah je opravdan jer tada brigu o njegovoj djeci preuzimaju psihijatrijske ustanove diljem Hrvatske. Zašto je to tako? Zato jer Hrvatska još nije uredila to pitanje i ne slijedi pozitivne primjere razvijenih europskih država koji putem stambenih zajednica omogućavaju štićenicima dostojanstven život.

Brojne udruge pokušavaju vlastitim snagama pokrenuti ove procese, ali nažalost bez aktivne podrške aktualne vlasti koja ima daleko veće mogućnosti od njih u tome ne uspijevaju u onoj mjeri koja bi dala konkretne rezultate. Ovo je zadaća koja treba uključiti Grad Split, Splitsko- dalmatinsku županiju, te samu državu. Sve uz pomoć stručnih osoba, roditelja, volontera te altruista koji su na različite načine spremni poduprijeti ovako velik projekt. Netko to treba objedinjavati i koordinirati pa u tu svrhu osnivanje ovakvog radnog tijela ima svoju potrebu i opravdanost” kaže Zoričić.

Dodajmo kako se životom u stambenoj zajednici osobama s intelektualnim teškoćama pruža mogućnost da žive u lokalnoj zajednici kao ravnopravni članovi društva gdje mogu potpuno sudjelovati u svim kulturnim, zdravstvenim, radnim, sportskim i vjerskim sadržajima.

Glavni cilj djelovanja je rad na osamostaljivanju i samozbrinjavanju korisnika, a jedan od važnih ciljeva je i deinstitucionalizacija i sprečavanje institucionalizacije.

Komentiraj