koga nazvati?

Grad Split nema rješenje za odvoženje građevinskog otpada

“Kako postupati s građevinskim otpadom i gdje ga odlagati?”, pitanja su koje je postavila vijećnica stranke Pametno Marijana Puljak.

Naime, jasno je vidljivo kako po gradu Splitu niču na svakom uglu mini deponiji, koje Čistoća svako malo čisti, ali to nije rješenje, dodala je Puljak.

“Građanima zapravo nije jasno, gdje i kako s građevinskim otpadom. Nema jasnih uputa ni od grada niti se na web stranicama Čistoće može naći ikakva uputa, što raditi s takvim otpadom. Građani se sve češće obraćaju i nama s upitima i mi smo se angažirali i potražili tko ima koncesiju za odlaganje takvog otpada”, kaže Puljak i dodaje kako traže da se jasno napiše koji je postupak i proces za zbrinjavanje građevinskog otpada.

“Zamišljena situacija koju treba objasniti je: Želim renovirati stan, rušit zidove, dizat pločice, kako zbrinuti taj otpad? Koga nazvati, tko je ovlašten, gdje se takav otpad trenutno zbrinjava, kolika je cijena takvog odvoza?”, kaže Puljak i dodaje kako ovakvu uputu treba objaviti na velikom broju web stranica, kako grada, tako i Čistoće, kao i medijima, kako građani ne bi lutali okolo ili iskrcavali to na ulicu, što im je očito najlakše.

Prema riječima pročelnika za komunalu Damira Ordulja, postoji legalno odlagališta za građevinski otpad na području županije, pa se građani mogu pobrinuti da odvedu tamo, a u Splitu ne postoji mjesto na kojem se takva vrsta otpada može legalno zbrinuti.

“Svaka osoba koja renovira stan bila ona fizička ili pravna osoba dužna je o svom trošku zbrinuti građevinski otpad. Kako na prostoru grada nema prostora za takav prihvat ima ih na području županije. Grad Split ima ugovor s privatnikom za prihvat građevinskog otpada koji grad Split čisti s nelegalnih deponija i to tako da komunalni redar prijavi, a Čistoća očisti i odvede tamo.

Te površine su u Planom iznad Trogira i u Dugopolju , ne bih govorio imena, jer su to privatne firme, grad ima ugovor s njima, a kakve cijene mogu očekivati privatne ili pravne osobe grad Split ne može određivati. Najbolje i najispravnije rješenje je da građani koji vrše adaptaciju da s onim tko im radi dogovore i odvoz građevinskoga otpada”, savjetuje Ordulj i dodaje da prijevoz ne treba specijalna dozvola, problem je samo prihvat.

“Nadamo se da će se problem riješiti izgradnjom prihvata u ‘Cemexu'”, odgovorio joj je pročelnik za komunalu. Vijećnica Marijana Puljak kaže kako se ne može odgovornost prebacivati na građane, ako im se ne daju relevantne informacije.

“Mora postojati jasna uputa, s kojim to tvrtkama grad ima ugovor. Ne morate govoriti o cijenama, ali je jasno da građani trebaju znati kome se obratiti. Zato tražim da u pismenom odgovoru dostavite imena tvrtki koje imaju potpisan ugovor s Gradom i posjeduju dozvolu za prihvat građevinskog otpad. To nije reklama tim tvrtkama, već uputa građanima kojim tvrtkama se obratiti u slučaju da im je potrebna njihova usluga”, poručuje Puljak.

Komentiraj