priča zvana marjan

“Grad Split provodi otimačinu vlasništva, što je za mene osobno neprihvatljivo”: Viduka traži brisanje Park šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja

Nakon prijetnji Društvu Marjan Božidar Viduka, magistar inženjer geodezije i geoinformatike zatražio je da se pokrene procedura za brisanje Park šume Marjan iz Upisnika zaštićenih područja.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo mu je odgovor da takvu odluku mora donijeti Gradsko vijeće uz suglasnost resornog ministarstva i središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poslove šumarstva.

Viduka je vlasnik zemljišta na Marjanu, a sve ovo dolazi odmah nakon što je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na Tematskoj sjednici rekao da se aktivno radi na upisu posebnog pravnog režima zaštićenog područja “park-šuma” u katastar i zemljišnu knjigu za sve čestice u obuhvatu Park šume Marjan .

Viduka kaže da isključivo vlasnik odlučuje o svom vlasništvu, te ako je privatno vlasništvo neophodno potrebno Splitsko-dalmatinskoj županiji ili lokalnoj upravi i samoupravi Grada Splita, dužni su istu nekretninu otkupiti po tržišnoj cijeni te epohe.

“Grad Split provodi otimačinu vlasništva, što je za mene osobno neprihvatljivo”, stoji u Vidukinom odgovoru na prozivke za prijetnje Društvu Marjan.

“Sama Splitsko-dalmatinska županija i lokalna uprava i samouprava Grad Split su ušli s 60 ha u fizički prostor osnivačkog akta rješenje broj : 200/3-1964., MK/MZ od dana 16.12.1964. godine, samim činom su promijenili oblik i površinu na koju je djelovalo navedeno rješenje. Prema tome politička tijela su diskreditirala i poništila osnivačke akte Park šume Marjan.

Retrogradan upis posebnog pravnog režima, po osnovi rješenje broj : 200/3-1964., MK/MZ od dana 16.12.1964. godine, na poluotoku Marjan nije moguć jer su politička tijela po osnovi ‘Generalnog urbanističkog plana Grada Splita’ i ‘Provedbenog urbanističkog plana Grada Splita’ zemljište pod poljoprivrednom kulturom prenamijenilo u građevinsko zemljište.

Kako ne smije biti diskriminacije kod vlasnika znači da i ostalih 108 ha zemljišta pod poljoprivrednom kulturom se mora prenamijeniti u građevinsko zemljište”, smatra Viduka.

Komentiraj