Umirovljenička kartica

Grad Split umirovljenicima želi omogućiti dostojanstvene zlatne godine uz karticu “Moj zlatni Split”

Grad Split danas je počeo s prikupljanjem dokumentacije za umirovljeničku karticu pod nazivom “Moj zlatni Split”.

Svoje dokumente mogu predati svi umirovljenici s područja Splita, a čija primanja ne prelaze dvije tisuće kuna. To mogu učiniti do 21. lipnja ove godine u prostorima svojeg gradskog kotara ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 10 sati te srijedom od 16 do 18 sati. Pošto se očekuju gužve, iz Grada kažu da će se zahtjevi moći predati i nakon tog datuma, ali u zgradi Gradske uprave (Obala kneza Branimira 17).

Osim mirovine manje od dvije tisuće kuna, umirovljenici moraju zadovoljavati još neke uvjete. Bitno je da imaju prebivalište na području Splita u trajanju od najmanje tri godine do dana podnošenja zahtjeva, da su stariji od 60 godina te da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugi stan ili kuću, poslovni prostor, apartman ili kuću za odmor, osim stana ili kuće koju koriste za stanovanje.

U mjesečni iznos mirovine uračunava se i zaštitni dodatak za tekući mjesec, a svi oni kojima Grad Split već isplaćuje naknadu također moraju donijeti zahtjev za novu potporu zbog promjena koje će stupiti na snagu.

“Potporu ne mogu ostvariti umirovljenici koji su ostvarili pravo na uslugu stalnog smještaja u domu socijalne skrbi na temelju rješenja Centra i umirovljenici koji imaju rješenje Upravnog tijela o pravu na naknadu korisnicima osobne invalidnine Centra”, stoji, među ostalim, u priopćenju Grada.

Prema procjenama, riječ je o devet tisuća umirovljenika, no točna brojka će se znati nakon što se priedaju zahtjevi.

Bit će potrebno ispuniti četiri obrasca i to dva vezana uz zaštitu osobnih podataka (uputu o pravima ispitanika i privolu za obradu osobnih podataka), treći je zahtjev za ostvarivanjem prava na potporu, a četvrti je izjava kojom jamče da u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju stan ili kuću koja ne služi za stanovanje, poslovni prostor, apartman ili kuću za odmor.

Uz sve to, umirovljenik mora predati kopiju osobne iskaznice i dokaz o visini posljednje mirovine.

“Obrasci će biti objavljeni i na web stranici grada www.split.hr pa ih oni umirovljenici koji imaju doma računalo i pisač, prije odlaska u prostor gradskog kotara ili mjesnog odbora mogu preuzeti i popuniti kod kuće. Kako je u zahtjevu za ostvarivanje prava na potporu jedno od pitanja i broj članova domaćinstva bit će potrebno navesti i njihove OIB-e”, navode iz Grada.

Kartica “Moj zlatni Split” namijenjena umirovljenicima sadržavat će određen mjesečni novčani iznos i to:
– za umirovljenike s ukupnim prihodima do 900 kuna u iznosu od 300 kuna
– za umirovljenike s ukupnim prihodima od 900,01 kuna do 1200,00 kuna u iznosu 250 kuna
– za umirovljenike s ukupnim prihodima od 1200,01 kuna do 1500,00 kuna u iznosu od 200 kuna
– za umirovljenike s ukupnim prihodima od 1500,01 kuna do 2000,00 kuna u iznosu od 100 kuna

Umirovljenici koji dobiju karticu njom će moći plaćati u trgovinama i samoposlužnim centrima koji su partneri Gradu na Projektu. Također će im služiti i kao identifikacijsko sredstvo u kulturnim i sportskim institucijama gdje će moći ostvariti popuste.

Iz Grada kažu da im je cilj “poboljšati i potaknuti društveni život građana starije životne dobi Grada Splita”.

Komentiraj