riješili gorući problem

Grad za vrtić na Kili planirao 4,5 milijuna kuna, cijena skočila na 6,9 milijuna bez PDV-a

Grad Split kupio je prostor na Kili koji bi se trebao prenamijeniti u dječji vrtić.

Ova točka je na današnjem Gradskom vijeću uvrštena po hitnom postupku, a time bi stanovnici ovog dijela grada napokon riješili jedan od brojnih gorućih problema.

Iako je zbog broja djece na ovom području potreba za vrtićem postala nužnost prije nekoliko godina, zbog zakona koji je uvjetovao da se vrtići mogu otvarati samo u samostojećim zgradama, Grad nije imao rješenja.

Za samostojeći objekt nije bilo dovoljno djece, a u zgradama se nije moglo uređivati prostor, pa se od gradnje odustalo. Sve u svemu, Grad je došao u škripac, građani su zahtijevali da im se osigura vrtić kako bi ovaj kvart imao uvijete za normalan život, a osim javnih prepucavanja ništa se nije pomaklo s mrtve točke.

Sada kada se promijenio dio zakona o samostojećim objektima Grad Split je napokon došao u situaciju da si kupnjom poslovnog prostora napokon uredi toliko očekivan vrtić i to za više od sedam milijuna kuna s PDV-om, jer upravo toliko će koštati poslovni prostor koji prodaje tvrtka Radović.

“Nakon dužeg niza vremena, napokon rješavamo nedostatak prostora u gradskim vrtićima. Osim prostora na Kili, gradska uprava na dvije lokacije uređuje gradske prostore za potrebe 22 dvoje djece jasličke dobi. U planu je i priprema nadogradnje dječjeg vrtića Ružmarin, radi se o nadogradnji za sedam vrtićkih skupina, za mjesec dana se raspisuje natječaj, odnosno javna nabava za izgradnju tog objekta. To će dogodine omogućiti smještaj za još 130 djece. Sam objekt dječjeg vrtića Kila, ako ga završimo kako planiramo do kraja ove godine, će omogućiti smještaj do 70 djece, dvije jaslične i dvije desetosatne skupine”, kaže pročelnik službe za društvene djelatnosti Mate Omazić i dodaje kako bi se u dogovoru s privatnim vrtićima trebale otvoriti još dvije jasličke skupine.

Javila se samo jedna tvrtka

U proračunu za ovu godinu predviđeno je 4,5 milijuna kuna, a na natječaj se javila samo jedna tvrtka i to sa ponudom od 6,9 milijuna kuna bez PDV-a. Točnije, 2350 eura po kvadratu i to za 408 kvadrata unutarnjeg i 84 kvadrata terase, te sedam parking mjesta.

Ponuditelj ispunjava sve uvijete, te se obavezao kako će prostor za 90 dana dovesti prostor u stanje gotovosti, kako bi se u njemu mogao smjestiti vrtić. Vijećnici su oko prihvaćanja ponude bili podijeljeni, ali su je na kraju ipak prihvatili s pitanja gdje će se namaknuti dodatnih 2,5 milijuna kuna.

Dok SDP napominje kako ovo nije mala cijena za kupnju poslovnog prostora, te da bi se za ovu cijenu trebalo kontaktirati sudskog procjenitelja, u HDZ-u ne vide u tome velikih problema.

“Ova cijena je rezultat ponude koja je došla na natječaj. Nije stvar procjene, vlasnik je mogao staviti i četiri tisuće eura, sada je pitanje hoćemo li to prihvatiti ili ne”, kaže HDZ-ovac Tomislav Prljević, a Joško Markić iz SDP-a mu poručuje da se lako diže ruka za prijedlog u kojem je realna cijena u maniri dobrog gospodara, a u drugom slučaju će se dobro razmisliti da li je nešto potrebno ili ne.

“Nakon što smo odustali od gradnje samostojećeg vrtića jer nije bilo dovoljno djece sada moramo uzeti što nam se nudi i umjesto četiri milijuna kuna, potrošiti ćemo sedam. Ujedno je vlasnik ove nekretnine u ožujku ove godine dobio rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole u kojem stoji da su poslovni prostori u prizemlju koji su namijenjeni trgovini i kafiću, pretvaraju u dječji vrtić do određenog stupnja građenja, a Grad onda 5. lipnja upućuje poziv da gradi vrtić. Ne znam da li oni znaju čitati misli unaprijed znajući da će Grad to napraviti. Eto, može neko reći da su to teorije zavjere, ali evo, možda je to bio poslovni rizik, a možda samo dobra informacija”, rekao je Jakov Prkić iz stranke Pametno i dodao da je “Grad u konopcima” i da se mora pristati i na ovo jer su djeca najvažnija.

Gdje namaknuti novac?

Da situacija nije daleko od one koju je Prkić opisao priznao je, malo uvijeno, i HDZ-ovac Prljević ističući da Kila nije velika, a da se znalo da Grad na tom prostoru namjerava graditi vrtić.

“Ne postoji veliki izbor, sve je javno i transparentno, a da je bilo još zainteresiranih sigurno bi se javili”, kaže Prljević, a Prkić ga upozorava da nije bio natječaj, već javni poziv.

Prkićev stranački kolega Nenad Uvodić zatražio je da mu se objasni odakle će se namaknuti duplo više novca za kupnju ovog prostora, a njegov kolega Prkić mu je replicirao.

“Vi kolega Urlić samo cjepidlačite, Vi sada želite da netko kaže odakle će se namaknuti novac koji nismo predvidili u proračunu. Pa Vi znate ako imamo amandmane na proračun da mi vijećnici uopće nismo dužni obrazlagati s koje stavke će se sredstva skinuti, a s koje neće. Nama se gleda kroz prste posebno ako se traže velike cifre. Zato ne tražite deset ili dvadeset tisuća kuna, već 5, 7, 8 ili 10 milijuna”, rekao je Prkić kroz smijeh.

Branimir Urlić kaže kako vrtiće podržava, samo ne ovaj.

“Mislim da će gospodinu Radoviću ovo biti posao stoljeća, a muče me i ove cijene na Njuškalu. Ja na Njuškalu uvijek pokušavam spustiti cijenu kada netko nešto prodaje za 300 kuna i uvijek prođe, možda bi i Gradu prošlo. Znamo kako se kreću cijene, stanovi u centru grada prodaju se za 2,5 tisuća eura, a mi kupujemo poslovni prostor. Za ovaj novac se moglo kupiti zemljište, a od Radovića uzeti prostor u najam. Mislim da ovaj prostor nije uvjetan, ali idemo linijom manjeg otpora zbog nerada svih garnitura u Banovini”, rekao je Urlić.

Komentiraj