radovi u Vukovarsko

Građani zabrinuti za stabla u Vukovarskoj: Voditelj projekta tvrdi da je sve po projektu

Vukovarska ulica ulazi u drugi mjesec radova, ali poslovi koji se na njoj odvijaju zbunjuju građane.

Naime, rekonstrukcija pločnika radila se s namjerom da se popravi asfalt koji se rastom korijena stabala u drvoredu izdigao i onemogućavao normalnu šetnju. Sada umjesto da su se stabla okružila kamenim gredicama, ona su doslovno – asfaltirana, kako možete vidjeti na fotografiji koju je jedna Splićanka objavila na Facebook stranici Split i oko Splita.

Prema projektnoj dokumentaciji, radovi uključuju korekciju nagiba kolnika, popravak rubnjaka i pločnika koji su oštećeni korijenjem stabala koja su posađena na toj dionici. Nijedno stablo ne bi trebalo biti uklonjeno, a u planu je sadnja novih na mjestima gdje nedostaju.

“Drvored je zaštićen, na njemu neće biti nikakve siječe stabala, ali na tom prostoru postoje i mlada i stara stabla i morali smo se prilagoditi stanju na terenu, ali i prolaznicima. Da bi to izveli bilo je nužno osigurati najmanje 60 centimetara prolaza od zida za šetače i majke s kolicima. Gdje smo mogli ispunili smo uvjete i stavili smo obrube, a gdje nismo pokušali smo to riješiti na ovakav način, negdje je to izvedeno bolje, a negdje lošije”, kaže nam Josip Šitum, voditelj projekta na Vukovarskoj.

Dodaje kako je u suradnji s Parkovima i nasadima podrezano korijenje stabala, te da ne bi trebalo biti problema s njima duži niz godina.

“Sve se radilo prema pravilima struke i napravilo se maksimalno što se moglo, čak smo i na donjem djelu Vukovarske, poviše općine navukli površinski dio asfalta, iako on nije bio u projektu, ali tamo se za sada neće zasaditi stabla.”

Na Vukovarskoj je uz obnovu starog drvoreda posađeno još sedam novih stabala, kaže nam Šitum.

Komentiraj