"prekid je jedino rješenje"

Gradonačelnik i oporba u otvorenom ratu: Nikad više pauza i prekida, sjednica raspuštena zbog kvoruma

Vijećnici stranke Pametno, MOST-a i vijećnici SDP-a na izglasavanju Izvješća o sanaciji Marjana napustili su vijećnicu i zbog nedostatka kvoruma još jednom raspustili sjednicu Gradskog vijeća.

U ponedjeljak bi se trebao znati novi termin još jednog nastavka sjednice koja već mjesec dana čeka da dođe svome kraju. Nikad više pauza, nikad više prekida sjednica, niti u jednom mandatu do sada.

Opozicijski vijećnici zajedno su se složili da je prekid jedino rješenje, jer nisu dobili nikakvo pisano izvješće o stanju sanacije, ali ni stručnjaci zaposleni na poslovima sanacije nisu im odgovorili niti na jedno pitanje postavljeno tijekom rasprave.

“Nezadovoljni smo činjenicom da nas gradonačelnik doslovno drži budalama, došao je ponovno na sjednicu vijeća i na jednoj od najvažnijih tema za građane Splita, nakon višestrukih upozorenja s naše strane da očekujemo pisano izvješće i neke brojke, koliko je stabala posječeno, koliko je od toga zaraženo, koliko kubika, koliko brojeva stabala, koliko je kuna potrošeno, koliko je zarađeno, da li se Marjan pretvorio u generiranje novca za Grad Split, sve smo to htjeli napismeno, ali to nismo dobili. Dobili smo jednu ignoranciju gradonačelnika, jedan prezir prema gradskim vijećnicima, prema predstavničkom tijelu građana ovog grada”, kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, i dodaje kako ni vladajući nisu bili zainteresirani za ovu temu jer se nekolicina njih nije ni pojavila na nastavku sjednice.

Opara ljut na vijećnike, Puljak najavila kaznenu prijavu protiv gradonačelnika

“Gospodin Goran Pleša iz nadzora nije odgovorio niti na jedno pitanje, totalno je ignorirao ona najvažnija pitanja, o popratnicama, doznakama i broju stabala, zdravih, zaraženih, suhih. Upravo je ovo bio njegov posao da zna, a ono što je rekao djelomično je netočno, te je potpuno ignorirao gradske vijećnike. Na taj način nismo mogli nastaviti s radom”, kaže Goran Kotur iz SDP-a i dodaje da je ovo politička poruka da se ovako dalje ne može.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže kako ga žalosti neodgovorno ponašanje vijećnika koji odbijaju konstruktivno raditi u vijeću. Ipak, njihove odluke neće usporiti aktivnosti i funkcioniranje gradske uprave.

“Izvješće gradonačelnika za prošlu godinu čeka već tri mjeseca, pripremio sam lijepi prikaz moga mandata u posljednje dvije godine, a to će vijećnici pričekati do slijeće prigode. Mi radimo i dalje. Izvješće o Marjanu je također detaljno pripremljeno, a usmena izvješća i pismena izvješća, napisana i izrečena riječ u Gradskom vijeću su jednako pravne i jednako obavezuju”, kaže splitski gradonačelnik.

Na novinarske konstatacije da vijećnici nisu dobili nikakav pisani materijal na osnovu kojeg bi se pripremili za sjednicu odgovara:

“Nije točno. Oporba je iznijela cijeli niz optužbi i konačno su prihvatili moj izazov. Nakon cijelog niza uvreda koje su iznosili i na prethodnim sjednicama , gospodo nemojte insinuirati, ako imate bilo kakvu indikaciju da je nešto napravljeno protupravno, krivo, ja ću biti prvi koji će pripomoći u razjašnjavanju takvih stvari. Ako ti znači i krivična prijava protiv mene i mojih suradnika, siguran sam da će se kroz Zakon razjasniti tko je kriv. Naravno, podsjetio sam i na institut prijave zbog lažnog prijavljivanja”, kaže Krstulović Opara i dodaje da su vijećnici dobili izvješća na službenoj sjednici i to svih ovih puta.

“Vijećnici imaju uvid u svaki dokument ako to žele. Uostalom jedan je vijećnik danas čitao izvješće prijave jednog inspektora, a vrlo je interesantno kako taj gospodin ima prijavu jednog inspektora koja nije sastavni dio procesa. Vrlo zanimljivo.”

A o prijavi je progovorio vijećnik MOST- a Ante Čikotića koji je također s kolegama napustio sjednicu.

“Javnost nije upoznata s time zašto je u ožujku inspektorica zaštite okoliša tražila odgovornost prema članku 209. Kaznenog zakona za pustošenje šume. Dakle mi imamo situaciju da se ne poštuju institucije, da se poziva na neku struku, a struka odlazi iz svih tijela vezanih za Marjan jer se radi netransparentno. Svaki segment teme Marjana je duboko pogrešan od samog početka, a ovo je pitanje nesposobnosti gradonačelnika i njegovog užeg tima. Oni nisu sposobni. Predsjednik vijeća mi je rekao da ga je zvao direktor JU Damir Grubšić i da mu je rekao da nije pozvan na sjednicu. Gradonačelnik je rekao da ga je zvao. Netko tu laže”, kaže Čikotić i dodaje da je u ovom slučaju jedina nada za Split DORH i sudski vještaci koji su obavili nadzor.

Marjan je postao političko pitanje broj jedan u gradu Splitu i ova vlast će izgubiti podršku građana na ovoj temi, kaže Čikotić.

Komentiraj