zabrinjavajući podaci

Gradski vijećnici: Samo je jedan način da se zaustavi zatrpavanje Karepovca smećem, a to nije Lećevica

Bez da se ne odvaja minimalno 50 posto otpada nećemo stati na kraj zatrpavanju Karepovca nepotrebnim smećem, a ni Lećevica nam neće puno pomoći, zaključak je gradskih vijećnika tijekom rasprave o uspostavi održivog gospodarenja otpada koji je gradskom vijećnicima predstavio viši savjetnik Službe za izgradnju i upravljanje Hrvoje Akrap.

“Kaštela su u kavi Cemexa predvidjela reciklažno dvorište za građevinski otpad, ali primaju samo odvojeni građevinski otpad u što ne spada ‘šut’. Predvidjeli su i površinu za izgradnju kompostane, a mi smo našli lokaciju za izgradnju sortirnice i radimo sve da bi do 30. lipnja iduće godine prikupili svu nužnu dokumentaciju kako bi se mogli prijaviti na natječaj Ministarstva kako bi osigurali bespovratna sredstva za izgradnju. Kao osnovni preduvjet ishodili smo lokacijsku dozvolu i prijavili smo se na natječaj. Što se tiče reciklažnog dvorišta, prošli smo više od 20 lokacija u Splitu, a lokacija na Orišcu u konstituciju terena koja poskupljuje gradnju. Definirali smo pet lokacija na području grada, neka su u postupku izdavanja građevinske dozvole, neki u tijeku prikupljanja dokumentacije, a na nekima ima još manjih imovinskih odnosa koji se trebaju riješiti”, kaže Akrap i dodaje kako je završen ugovor s Eko Inom pri čemu se dobilo sedam elaborata i analiza po pitanju gospodarenja otpada u gradu.

“Neki podaci su zabrinjavajući i odnose se na odvojeno prikupljanje od strane građana, gdje je nužno što više educiranja i podizanja svijesti, jer to nitko neće napraviti za nas. Možemo mi izgraditi sve potrebne građevine u kružnom sustavu odvajanja otpada, ali ako građani ne krenu od svog kućnog praga, rezultata će biti posebno loš. “kaže Akrap.

Količina od 2,39 posto odvajanja otpada, nije konačna i na nju treba dodati sve velike trgovačke tvrtke i koncesionare na području grada.

Temom odvojenog odvajanja otpada trebalo bi se početi ozbiljno baviti, poručila je vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan.

“Ne možemo pričati o sanaciji Karepovca, a da ne spomenemo činjenice o načinu na koji se do sada gospodarilo ili je možda bolje reći negospodarilo otpadom u Splitu. Upravo je Karepovac, ta ekološka bomba u srcu grada, rezultat desetljeća nerada svih političkih opcija koje su bile na vlasti u Gradu Splitu, i to je na njihovu sramotu trajni spomen koji su ostavili svim budućim naraštajima. Možda ste vi zaboravili, ali ja nisam, da je novce koje su Splićani desetljećima izdvajali za sanaciju Karepovca nezakonito potrošio gradonačelnik Kerum na uređenje Zapadne obale samo i isključivo zbog osobnog interesa. Pitanje je da li smo mogli napraviti kvalitetniju sanaciju i trajno ukloniti ovu rak ranu na tkivu grada umjesto što smo je samo prekrili, da smo krenuli na vrijeme, te da su nam i novci skupljani za sanaciju bili na raspolaganju. No jesmo li iz svega toga išta naučili? Nakon što je mjesecima Grad prekrivao smrad vlastitog smeća koje je premještano da bi se uopće stvorila nova površina za daljnje odlaganje, nakon što smo hodali s maskama po najlipšem gradu na svitu, je li gradonačelnik Opara zasukao rukave odlučan da se to više nikad ne ponovi? Da davao je izjave kako će se na novu plohu ako se njega pita odlagati samo odvojeni otpad, ali što je stvarno napravio?”, pitala je Vidan.

Upozorava kako je uredba o komunalnom gospodarenju otpadom donesena je u svibnju 2017. i u njoj jasno piše da svrha sustava komunalnog prikupljanja otpada nije samo pokupiti škovace i baciti ih negdje pa se hvaliti jednom od najjeftinijih usluga u Hrvatskoj, već je to smanjenje nastanka miješanog komunalnog otpada kroz povećanje mase odvojenog reciklabilnog otpada. U njoj piše i da je davatelj usluge dužan korisniku osigurati spremnike za razne vrste otpada i pojedinačno korištenje usluge čak i kad se radi o zajedničkim spremnicima, ističe Vidan.

“Mi smo na ovom vijeću u siječnju 2018. donijeli Odluku u kojoj stoji da je obaveza davatelja organizirati prikupljanje reciklabilnog otpada i to tako da se ukoliko je zeleni otok dalje od 250 metara organizira prikupljanje u vrećicama, odnosno ‘od vrata do vrata’, također stoji da je davatelj usluge o cijelom postupku dužan korisniku dostaviti Obavijest s uputama, lokacijama i vremenom prikupljanja, trebam li spomenuti da u njoj stoji i da je zabranjeno odlaganje otpada izvan spremnika i da je za to predviđena kazna. Dvije godine kasnije mi u Splitu nemamo ništa od toga. Ako bismo upitali pročelnika komunale koliko su kazni naplatili komunalni redari za odlaganje izvan spremnika, broj bi vjerojatno bio smiješan s obzirom na ono što vidimo na ulicama. Smisao Odluke koju smo donijeli je bio da plaća više onaj koji i proizvodi više miješanog komunalnog otpad,a taj smisao je Čistoća potpuno izigrala, čipirala je kontejnere i napisala falše adrese na njima, falše jer ih nije dodijelila stanarima na toj adresi nego ubacuje tko gdje stigne, svi plaćaju 3 odvoza i oni koji odvajaju i oni koji proizvode za 4 ili 5 odvoza, pa onda ni ne čudi poražavajući rezultat u odvajanju otpada za 2018. koji za Grad Split iznosi bijednih 2,39% od 33,4% koji su bili predviđeni Planom. S obzirom na takav rezultat teško da ćemo do kraja 2020. postići 50% odvojenog otpada koliko je
predviđeno EU obavezama koje je preuzela RH. Italija, Grčka i Slovačka već plaćaju penale EU koji iznose nekoliko desetina milijuna eura. Promatramo li planirano i napravljeno za 2018. vidjet ćemo da smo u debelom minusu, jer od planiranih 7 reciklažnih dvorišta u 2018. mi na kraju 2019. imamo samo jedno, od planiranih 360 zelenih otoka imamo 128, a za utvrđivanje lokaciji kompostane i reciklažnog dvorišta građevinskog otpada imamo zamislite potpisan ugovor, čije smo izvršenje nedavno aneksom produžili.”

Zašto smo toliko loš, pita se Vidan, ali i sama daje odgovor na to pitanje.

“Zato jer umjesto prebacivanja odgovornosti između Grada i Čistoće trebamo suradnju, političku odlučnost i uključivanje građana. Umjesto nerada, lažnog busanja u prsa i optuživanja građana za stanje, dovoljno bi bilo prošetati do grada Omiša i njihovog komunalnog poduzeća Peovica koji uspješno uvodi sustav odgovornog gospodarenja otpadom, koji je metalne nadzemne kontejnere koje mi koristimo zamijenio podzemnima i uvođenjem otpadomjera omogućio naplatu prema stvarnoj proizvodnji otpada za svakog korisnika. I nemojte mi reći da za to nema novaca kad znamo da Čistoća svaku godinu posluje s viškom sredstava koja čak i oročuje u banci. Za kraj moram spomenuti i mit o Lećevici koju čekamo poput Godota da nas spasi i preuzme sve naše brige, vrijeme je da osvijestimo da je Lećevica projektirana na 50 % sadašnjeg otpada, dakle 50% moramo odvajati na mjestu nastanka. I krajnje je vrijeme da se ovom temom počnemo ozbiljno baviti, ne samo zbog penala nego i zbog budućih generacija kojima ne smijemo ostaviti novo 100 metarsko brdo smeća u srcu Grada”, poručuje vijećnica stranke Pametno.

Gradski vijećnik Ante Zoričić u cijelom izlaganju Kristine Vidan nije čuo ništa osim navoda da je bivši gradonačelnik Željko Kerum novac od sanacije Karepovca potrošio na Zapadnu obalu.

“Vi bi trebali znati da je zadnji dokument bivšeg gradonačelnika Baldasara vezano za Karepovac izdan mjesec dana prije kraja njegovog mandata. Bez tog dokumenta se nije ni moglo krenuti u sanaciju Karepovca. Vi opetovano ponavljate kako je Kerum potrošio na Zapadnu obalu iako se sa sanacijom nije ni moglo započeti. Da se dogodilo da je Kerum ostavio na računu novac, ja sam uvjeren da bi ga vi i vaši prethodnici upozoravali kako s novcem nije ništa napravio, a leže mu na računu. Sad kada je nešto napravio isto ga napadate. Novci nisu nikad bili problem Karepovca nego dokumentacija koja je riješena mjesec dana prije kraja mandata Baldasara, pa me čudi da svaki put u tu priču trpate gospodina Keruma.” skočio je u obranu svog kolege vijećnika.

“Možda je vama Kerum simpatičan, ali nalaz Državne revizije pokazuje da je on nezakonito potrošio novac namijenjen sanaciji Karepovca, a zašto u svom mandatu nije uspio riješiti dokumentaciju za Karepovac, trebate pitati njega i njegovu koaliciju, koji očito na ovom problemu nisu ni radili, jer im je u interesu bila Zapadna obala”, odgovorila mu je Vidan, a Zoričić je dodao da je Državno odvjetništvo odbacilo sve prijave pa da se upita zašto je to tako.

Ujedno se osvrnuo i na lokacije za reciklažna dvorišta, koja nisu vodila računa o stanju na terenu, već se samo gledalo u karte i gdje su na njima gradska zemljišta.

“Reciklažno dvorište na Orišcu je jedan od primjera na kojem će grad izgubiti 200 tisuća kuna. I sam sudjelovao u akciji kojom se sprječava gradnja na tom lokaciji, jer bi grad Split to koštalo više nego što će se izgubiti. Tri su razloga, konfiguracija, lokacija put Orišca je u samom susjedstvu vlasnika s kojim se vode pregovori za izgradnju ceste Hrvatske neovisnost, od Sirobuje do City Centra One i upravo će to zemljište biti adut za zamjenu. Iako su mi kolege rekle da to ne spominjem, ipak ću reći da poznajem prijatelja vlasnika gospodarskog objekta uz samu lokaciju na Orišcu. Porazgovarao sam s njim i ukazao mi je na problem, da se tu nalazi hostel koji prima goste preko cijele godine i ima šest apartmana i jedini ima lokacijsku dozvolu na tom području. Uložila su se velika sredstva i sada je netko na toj lokaciji odlučio sagraditi reciklažno dvorište, deset metara od njihovog objekta. Ne bi bio problem da je to stambena zgrada jer tu nema neugodnih mirisa, ali kada stavite reciklažno dvorište u blizini hotela ili hostela vi ga morate zatvoriti. Mi smo tako upropastili jednu obitelj, a ne moramo jer je samo dvjesto metara niže zemljište Parkova i nasada koji svoju zemlju prodaju po komercijalnoj cijeni. Postoje još dva zemljišta jedno ovisi o izmjeni GUP-a, a drugo ima manji problem, ali barem ne ugrožavamo obitelji”, poručuje zaštitnički Zoričić.

Branimir Urlić iz stranke Pametno dao je zanimljiv prijedlog. Predložio je da se ubuduće, umjesto u jednokratnoj plastičnoj ambalaži, voda poslužuje u staklenim bocama ili bokalima.

“Stranka Pametno je spremna za tu namjenu donirati staklenu ambalažu gradskoj upravi”, ističu u ovoj stranci.

Komentiraj