slučajno ili namjerno?

Gradski vijećnici greškom promijenili radno vrijeme kioska umjesto kafića i restorana

Gradsko vijeće očito radi na rezervi, jer gradski vijećnici danas nisu usvojili odluku o kraćem vremenu restorana i barova već samo kioska.

Naime, u točki dnevnog reda potkrala se tehnička greška i vijećnici su usvojili stavak 2 umjesto stavak 3. Tako do nastavka sjednice Gradskog vijeća sve ostaje po starom, restorani i barovi mogu raditi do jedan sat u noći.

Je li ovo napravljeno slučajno (ovo je prvi put u posljednjih 30 godina da se potkrala takva greška) ili namjerno, neka to građani procjene sami.

Nakon što su vijećnici MOST-a primijetili tehničku pogrešku u donošenju odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i nakon što su zatražili njenu izmjenu i ponovno glasanje iz zimskog sna probudio se HGS-ov Saša Horvat koji je zatražio pauzu kluba vijećnika kako bi sa vladajućima raspravio o izmjenama.

Na razgovor je izveo HDZ-ovog Marojevića, a za njim je izašao i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

“Samo je riječ o tehničkoj pogrešci u amandmanu odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Splita, nije se navelo na što se odluka odnosi. Znači, u turističkoj sezoni ugostiteljski objekti iz skupine restorana i skupine barovi, članak 3 stavak 3 ovog zakona, mogu raditi i onda ide radno vrijeme prema dogovoru (do ponoći radnim danom i vikendom do 2.00 sata). Sve ostaje isto samo se kategorizira o čemu se radi, da se zna. Usuglasili smo sa pravnicom i samo to trebamo potvrditi i ponoviti glasovanje”, rekao je Ante Čikotić.

Izmjena je, kako je objasnila tajnica Gradskog vijeća, bila samo u pozivu na pogrešan članak, ali Sašu Horvata je toliko iznerviralo da je zatražio pauzu.

“Već smo o tome glasali, što se sada mijenja, nećemo glasati opet, tražim pauzu u ime kluba vijećnika”, rekao je iznervirani Horvat, a nakon povratka u vijećnicu tražio je i preslušavanje stenograma kako bi se donijela nova odluka.

Nakon toga pauzu je zatražio Ante Čikotić u ime vijećnika MOST-a i zatražio od vijećnika opozicije da se izmjena točke usvoji u nastavku sjednice vijeća idući petak.

“Ne bih volio da prevarimo građane, a u duhu atmosfere je bila riječ o barovima i restoranima, članak 3 točka 3 to govori. Međutim u našem amandmanu potkrala se pogreška i stavljen je članak 2 koji se odnosi samo na kioske. Stvorio se problem kada vladajući nisu htjeli da se to promjeni, na kraju smo se usuglasili da se odluka neće potpisati i da ćemo u nastavku sjednice to ispraviti”, kaže Čikotić i dodaje da ako se odluka potpiše to bi bila jasna prijevara građana.

“U slučaju da se odluka potpiše ugostiteljski objekti i dalje će raditi do 1.00 sat po staroj odluci, a odluka o radu do 00.00 i do 2.00 sata vikendom odnositi će se samo na kioske”, kaže Čikotić.

Komentiraj