počela je sjednica gradskog vijeća

U 9 sati počela sjednica Gradskog vijeća, vijećnici se još nisu naučili na elektronsko glasovanje

Splitski gradski vijećnici odlučili su da o temi i izvješću o Small Mall-u raspravljaju na idućoj sjednici, a da će tijekom današnje sjednice uz predviđenih 17 točaka dnevnog reda, raspravljati i o izmjeni Odluke o komunalnom doprinosu na prijedlog vijećnika Tonća Blaževića u kojem je u 4 i 5 zoni povećanje od 20 posto.

Naime, dok su u prve tri zone koje obuhvaćaju uži i širi centar grada od Varoša i Meja do Pujanki, Brda i Visoke, cijene komunalnog doprinosa i dosad bile identične bez obzira na namjenu objekta, u četvrtoj i petoj zoni to nije bio slučaj. Prije nego što su vijećnici na jednoj od prethodnih sjednica gradskog vijeća donijeli odluku, kvadrat stambenog prostora na Neslanovcu, Mejašima, Kamenu, Sirobuji, Šinama i Stobreču plaćalo se 76,06 kuna po kubičnome metru, dok je za objekt poslovne namjene cijena bila značajno veća i iznosila je 117,55 kuna.

Nakon usvojenog povećanja od 20 posto, cijena je izjednačena i iznosi 97 kuna po kubičnome metru, a Tonći Blažević, predsjednik splitskog HSLS-a, koji je jedini na Gradskom vijeću negodovao protiv usvajanja nove Odluke o komunalnom doprinosu, sada će od vijećnika zatražiti vraćanje na staro.

Blažević smatra da se spomenuta odluka trebala uskladiti s važećim zakonima RH, sukladno kojima više nije moguće po pojedinim zonama imati različite cijene ovisno o namjeni prostora, no to se, prema njegovu mišljenju, moralo i moglo učiniti drukčije. Zato je i prije ove sjednice najavio da će zatražiti analizu na godišnjoj bazi, da se vidi, koliko se građevinskih dozvola uopće izda u četvrtoj i petoj zoni i koliko se to naplati.

Sjednica se nastavila vijećničkim pitanjima i to nekima starim šest mjeseci jer kako su ustvrdili vijećnici stranke Pametno, na većinu pitanja na koje su se tražili pisani odgovori, oni nikada nisu stigli.

Tako je vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić ponovio svoje pitanje sa 21 sjednice Gradskog vijeća, a vezano uz učeničke autobusne karte. Naime učenicima sportašima grad je omogućio kupnju karte za 65 kuna, ali to nije omogućio učenicima koji se bave ostalim vanškolskim aktivnostima, poput učenja stranih jezika, folklorom.

“Mislim da je to diskriminacija u odnosu na ostale učenike. Bilo bi lijepo kada bi se cijene pokazne karte izjednačile za sve”,  smatra Prkić.

Grad Split već godinama sufinancira karte za učenike sportaše, jer ih u našem gradu ima puno i za tim se pokazala potreba, odgovorio je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić.

“Ova odluka stara je više od 15 godina, vaš prijedlog ćemo razmotriti što se tiče ostalih aktivnosti, ali s obzirom da se većina tih aktivnosti održava u školama, ne znam, staviti ćemo na razmatranje”, kaže Omazić.

Vijećnicu HDZ-a Mariju Čizmić zanimao je projekt Šperun i dinamika radova na tom prostoru.

“Radovi su započeli 16. rujna umjesto u svibnju i to na zamolbu ugostitelja. Radove izvodi Cestar i trajat će do 15. studenog. Osim uređenja trga bit će uređena i ulica Tomića stine, ulica koja spaja trg s Matejuškom. Sve kamene površine zamjenit će se novim kamenom, a u središtu trga biti će uređena fontana, posaditi će se 6 stabala, a biti će tu i ostala komunalna oprema”,  rekao je pročelnik službe za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima Jurica Vojnović.

Dodajmo i kako su vijećnici na ovoj sjednici započeli korištenje elektronskog glasovanja, u tijeku je snalaženje oko pritiskanja gumbova, pa glasanje umjesto minute traje šest. Valjda će biti i brže, imaju još godinu i pol dana za prilagodbu.

Komentiraj