uvijek isto

Gradsko vijeće počelo dužom raspravom o Dnevnom redu, uskoro uslijedila i stanka

Sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj bi se danas trebao usvojiti gradski proračun započela je u sada već tradicionalnom stilu, stankom i raspravom o Dnevnom redu.

Na samom početku sjednice predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić uputio je čestitke odvjetnicima Peronji i Kružiću koji su svojim predanim radom i upornošću postigli da se na Trgovačkom sudu u Zagrebu poništi pravorijek arbitražnog suda u slučaju Spaladium arene. Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca, Trgovački sud u Zagrebu poništio je pravorijek stalnog arbitražnog sudišta pri HGK kojim je odlučeno da se raskida ugovor o JPP-u i da troškovi veći od 53 milijuna eura idu na teret Grada Splita umjesto banaka i građevinskih tvrtki. Grad Split tužbom je tražio poništenje pravorijeka.

„Znamo da ovo još nije završeno i da postoji drugi stupanj, ali ovo je jedan prvi pozitivan korak u tom smjeru”, rekao je Stanišić.

Druga presuda koja je bitna za grad Split, ona Kneževića i ostalih, ali i plan rada grada Splita u slučaju ovrhe, danas neće biti uvrštena u Dnevni red iako je stranka Pametno na tome inzistirala.

„Dana 16. prosinca je održan sastanak s predstavnicima klubova vijećnika vezano za navedenu problematiku. Stranka Pametno inzistirala je na uvrštenje ove točke u Dnevni red iako su obavješteni od strane gradonačelnika da svu dokumentaciju u ovom slučaju mogu dobiti na uvid”, obrazložio je Stanišić.

Mirna Veža iz Službe pravnih poslova, zaštite i zastupanja grada Splita istaknula je da sa strane struke, ali i odvjetničkog tima koji radi na samom slučaju ne nalaze svrhovitim, oportunim i laički valjanim razlogom da se predmetna točka uvrsti na sjednicu Gradskog vijeća.

„Razloge smo vam obrazlagali na tri sastanka održanim s gradskim vijećnicima, na kojima su iznesene sve činjenice, kao i sve pravne lijekove. Postupci su u tijeku i ne vidimo nikakvog razloga da se ova točka obrazlaže na Gradskom vijeću. Riječ je i o zaštiti prava protivne strane upravo tužitelja i ovrhovoditelja, sukladno Zakonu o zaštiti i provedbi o zaštiti podataka”, rekla je Veža i poručila da sve zahtjeve mogu poslati pisanim putem.

Vijećnik Stranke Pametno Jakov Prkić istaknuo je kako ne traže da im se u ovom slučaju dostavi svih 2000 stranica spisa, ali podsjeća da je Grad ostao bez oružja da se sudski bori u ovom slučaju, te im je samo preostala izvanredna revizija na Vrhovnom sudu.

„Želimo da gradonačelnik svima nama vijećnicima kaže što je posrijedi. Ne morate spise vaditi vani, točka ne mora biti javna, ali neke informacije moramo čuti. Dakle tražimo minimum – minimuma. To neće utjecati na nikakav postupak, točka će biti zatvorena i neće biti problema ni za koga”, rekao je Prkić.

Nakon pauze koju su zatražili klubovi vijećnika na čelu s HDZ-om, gradonačelnik Andro Krstulović Opara još jednom je zamolio vijećnike stranke Pametno da zahtjev za raspravom o ovom predmetu povuku.

„Molim uvaženu gospođu Puljak da točku povuče, a ako ne žele molim vijećnike da je odbiju, budući da smo uvjereni da nije potrebno o ovome dalje raspravljati jer svaka buduća rasprava bi pridonijela nepotrebnoj politizaciji kada se vodi proces pred pravosudnim tijelima. Rasprava o ovome bi ujedno i utjecala na hrvatsko pravosuđe i na suce koji bi trebali donijeti odluku temeljem argumenata, koje imamo, a koje smo uputili Vrhovnom sudu od kojeg tražimo reviziju postupka”, kaže gradonačelnik i dodaje kako je jasno da se u predizborno vrijeme love pojedini bodovi, ali smatra da upravo zato ne bi trebalo raspravljati o ovoj temi koja bi ugrozila poziciju grada Splita, a stvari sada idu dobro.

„Naša stranka nema kandidata u ovim izborima, pa ne znam na koju predizbornu kampanju aludirate, ostajemo pri svom zahtjevu, ona može biti i zatvorena za javnost, ali smatramo da svi vijećnici trebaju dobiti sve informacije na uvid”, kaže čelnica stranke Pametno Marijana Puljak, a njen zahtjev je podržao i SDP-ov Goran Kotur.

„Vjerujem da smo dovoljno zreli da u raspravi ne napravimo štetu gradu. Neka gospođa Veža izvijesti prisutne vijećnike o tijeku spora, a mi ćemo izvješće primiti na znanje, pa se ova tema neće politizirati. Preglasavanjem po ovoj temi poslali bi veoma lošu poruku”, poručio je Kotur.

Vijećnik Ante Zoričić poručio je kako su pravni tim i Pravni fakultet savjetovali vijećnike na jednom od održanih sastanaka da se s ovim ne izlazi u javnost, jer bi bilo koje javno iznošenje podataka moglo na neki način škoditi ovom procesu.

„Gospođa Puljak to zna i unatoč tome što to zna ona ponovno želi tu raspravu. Želim da javnost zna da se o ovome ne raspravlja, ali gospođa Marijana vi želite da se raspravlja. Već ste sada svojim stavom nanijeli štetu. Ali u redu”,  kaže Zoričić , a iznervirani Jakov Prkić je gestikulirajući upitao Zoričića – “Kakvu to štetu?”

Situaciju je smirio predsjednik Gradskog vijeća, a točka se na kraju nije uvrstila u Dnevni red.

Komentiraj