ispred katedrale

HDZ-ovci u srcu Splita održali veliki skup, poručili da samo Hajduk i HDZ žive vječno

Premijer Andrej Plenković i cijela sila istaknutih HDZ-ovaca stigli su u utorak navečer na stranački skup na Peristilu.

Skup je u 19 sati otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je pozdravio okupljene u ime hrvatskoga Splita. Izrazio je dobrodošlicu “svojem imenjaku” riječima: “Dobrodošao i Bog te poživio, Andrej!”.

Rekao je i da su glavne odlike HDZ-a “čast, poštenje, ustrajnost i domoljublje”.

Damir Krstičević je zahvalio gradonačelniku za sve što je do sada napravio, a nakon toga pozdravio i sve hrvatske branitelje. Rekao je da je “HDZ najveća hrvatska stranka, koja je igrala najvažniju ulogu u svim ključnim događajima hrvatske povijesti”.

GALERIJA: “I staro i mlado” stiglo na HDZ-ov skup, a pojavio se i neočekivani gost

Poručio je ministar obrane još i ovo: “Dugo su vremena u dugoj hrvatskoj povijesti bitne odluke o nama donošene bez nas, a danas, ponajprije zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku to, hvala Bogu, više nije tako. Biramo između onih koji poštuju našu prošlost i onih koji našu povijest skrivaju. Temelj hrvatske države je Domovinski rat. Ova vlada čuva naše junake, vidjeli ste kako smo vratili zrakoplov Rudolfa Perišina nakon 28 godina. Imamo listu koja je spoj mladosti, znanja, tradicionalnih vrijednosti i iskustva”.

“Zajedno i odvažno do pobjede”, zaključio je svoj govor Damir Krstičević.

Nakon njega govorili su Domagoj Maroević, te Goran Pauk, koji je spomenuo kako “Hajduk živi vječno, ali i HDZ živi vječno”.

Nakon njih, Sunčana Glavak je pozdravila Split i Mostar. Rekla je još da “od pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, nitko nije toliko pazio na Hrvate u Bosni i Hercegovini kao premijer Plenković”.

Sljedeća je na govornicu izašla Dubravka Šuica: “Iako smo imali lijepe skupove i u drugim gradovima, mislim da mogu reći – ‘Split je glavni’. Nadam se da je i vama u Splitu drago da se Dubrovnik približava Hrvatskoj, napokon se gradi pelješki most, a gradi se i širom Hrvatske, većinom financiranih iz europskih fondova. Bili smo dobra delegacija u ovih šest godina, iz nje je ponikao i naš premijer, svi oni koji se hvale da su sami u europskom parlamentu nešto učinili, ne govore istinu, nitko ne može tamo ništa učiniti bez podrške naše Europske pučke stranke i HDZ-a”.

“Nismo slučajno pored crkve”

“Nakon nje, obratio se okupljenima i nositelj izborne liste, Karlo Ressler.

“Prva razlika u odnosu na druge liste je naš identitet. Nismo slučajno na ovom trgu, mi njegujemo tradicionalne vrijednosti, nismo slučajno pored crkve, to su naši temelji, to je naš identitet.”

Drugo što je naveo jest “naše znanje i naša sposobnost koja mijenja Split, županiju i Hrvatsku. Moramo pripremati Hrvatsku i ovaj grad za izazove nove generacije. Željeli smo biti prisutni lokalno, ali i misliti na budućnost.”

Za kraj je Ressler dodao: “Treća i ključna razlika, koja nas prati još od početka devedesetih je to da ne nasjedamo na teorije besperspektivnosti, ne dopustimo da nas zasipaju beznađem i teorijama o propadanju Hrvatske, mi možemo od Hrvatske napraviti jednu uspješnu priču.”

Za konac je okupljene pozdravio i premijer Andrej Plenković, trenutak koji su okupljeni željno čekali.

Plenković citirao Tuđmana

“Pozdravljam sve vas koji ste došli vidjeti uvertiru velike pobjede HDZ-a koja će se dogoditi u nedjelju. Čestitam nam svima i trideseti rođendan, koji ćemo proslaviti nakon još jedne pobjede na izborima, na našem putu za boljitak Hrvatske. Vidjeli ste kako je sjajna ova lista, to ponavljam, jer ovo su izbori na koje idemo sami, uz svo poštovanje našim partnerima, HDZ je najjači kad izlazi na izbore pun samopouzdanja, drago mi je vidjeti ovu snagu, jer ova snaga proizlazi iz onog što nam je najvažnije, a to je domoljublje.

Naš predsjednik Franjo Tuđman prepoznao je trenutak u povijesti i poveo nas u samostalnost, slobodu i europske integracije. Baš zato je važno spominjati vrijednosti Domovinskog rata, one koji su nam omogućili slobodu, koji su nam omogućili gospodarski prosperitet, i koji su nam omogućili da hrvatske vlade čuvaju hrvatske interese.

Ovdje na povijesnom Peristilu, pored katedrale Sv. Duje, osjećamo naše kršćanske vrijednosti, a to je jako važno, demokršćanske vrijednosti su osnovale Europsku Uniju. Oni koji žele uzeti naše glasove to ne znaju ni osjećaju.”

Plenković je poručio da mu je pobjeda na izborima za gradonačelnika Splita draža od svih ostalih, te čestitao Krstuloviću Opari. Zatim je “suptilno” napao Most rekavši da su “neki riječ suverenizam otkrili prije dvije godine, ali treba znati da je predsjednik Tuđman ostvario taj suverenitet još 1990-e”.

HDZ je suverenistička stranka od samog početka, poručio je.

“Ne vjerujte populistima, ne vjerujte izolacionistima, ne vjerujte egoistima. Za razliku od njih, mi ćemo biti ponosni pobjednici, koji znaju što su europske institucije, ljudi znaju što HDZ znači za Hrvatsku. Živio HDZ i živjela nam jedina i vječna Hrvatska!“, zaključio je riječima Franje Tuđmana svoj govor.

Komentiraj